назад
12.02.18

Посилено відповідальність боржників за несплату аліментів

01До Олександрійського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги досить часто звертаються громадяни з приводу стягнення заборгованості зі сплати аліментів.
З даного питання консультує Володимир Світановський, начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання БППД.
6 лютого 2018 року набрав чинності Закон України № 7277 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів».
Закон передбачає нові засоби примусового виконання рішень відносно боржників, які мають заборгованість зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців.
 
Зокрема, Законом встановлюється тимчасове обмеження таких осіб у праві:
  • виїзду за межі України (за постановою державного, або приватного виконавця до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі);
  • керуванні транспортними засобами (боржник не буде обмежуватися у праві керуванні транспортними засобами в тому випадку, якщо він заробляє гроші, використовуючи машину, утримує інваліда I або II групи, бере участь в АТО, або проходить строкову військову службу, якщо заборгованість відстрочена або розстрочена відповідно до Закону, боржник зможе керувати автомобілем);
  • користуванні вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю (за постановою державного, або приватного виконавця до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі);
  • тимчасове обмеження боржника у праві полювання (за постановою державного, або приватного виконавця до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі).
Крім того, передбачено новий вид адміністративного стягнення – суспільно корисні роботи, за виконання яких порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці.
Суспільно корисні роботи призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею) на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин і виконуються не більше восьми годин, а неповнолітніми не більше двох годин на день.
Суспільно корисні роботи не призначаються особам, визнаним інвалідами I або II групи, вагітним жінкам, жінкам, старше 55 років та чоловікам, старше 60 років.
У разі ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт постановою суду за поданням органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, строк невиконаних суспільно корисних робіт може бути замінений адміністративним арештом.
Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює п’ятнадцяти годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати п’ятнадцять діб.
До Олександрійського місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Адреси бюро правової допомоги:
Знам’янське бюро правової допомоги
м. Знам’янка, вул. Героїв Крут, 9
Олександрівське бюро правової допомоги
смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 63
Онуфріївське бюро правової допомоги
смт Онуфріївка, вул. Графа Толстого, 68
Петрівське бюро правової допомоги
смт Петрове, вул. Центральна, 21
Світловодське бюро правової допомоги
м. Світловодськ, вул. Павлівська, 13-А.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.