назад
20.08.13

Повнота виконання тестового завдання та мотивація претендента матимуть більший влив на його підсумкову оцінку в четвертому конкурсі з відбору адвокатів для надання БВПД

Konkurs26 липня 2013 року Міністерством юстиції прийнято наказ № 1526/5, який покликаний збалансувати вплив на підсумкову оцінку окремих критеріїв оцінювання претендентів, що братимуть участь в конкурсі з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної правової допомоги.
Зокрема, питому вагу критерію «досвід адвокатської діяльності» знижено з 0,33 до 0,2, тоді як вагу критерію «мотивація до надання безоплатної правової допомоги» збільшено з 0,06 до 0,08 що створює додаткові можливості для вмотивованих «молодих» адвокатів долучитись до надання безоплатної правової допомоги. Це особливо важливо з огляду на необхідність оптимізації пулу адвокатів в окремих регіонах та з огляду на потребу в безперебійному функціонуванні системи в умовах подальшого її розширення.

Несуттєво зменшено питому вагу критеріїв «спеціалізація адвоката» (з 0,12 до 0,1) та «наявність або відсутність заяв (скарг) щодо поведінки адвоката і застосування до нього протягом останніх трьох років дисциплінарних стягнень» (з 0,12 до 0,1). Натомість питому вагу критерію «повнота виконання претендентом тестового завдання» збільшено на 60% (з 0,25 до 0,4). Тестове завдання четвертого конкурсу міститиме комплекс питань по Закону “Про безоплатну правову допомогу”, норм Кримінального процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства, а також включатиме мотиваційні питання. Тестові завдання складені таким чином, що адвокатам без великого досвіду роботи необхідно отримати виключно високу оцінку за результатами складання тестового завдання для включення в реєстри, враховуючи встановлений Міністерством юстиції прохідний бал (3,6).