назад
09.05.22

Поєднання практичного та корисного. Досвід волонтерів системи БПД Полтавщини

З початком повномасштабного  військового вторгнення росії,  на захист України стали не лише військові, а й мільйони цивільних громадян і з’явився ще один масштабний фронт – волонтерський.  Волонтери  допомагають переселенцям, військовим, збирають, сортують, роздають гуманітарну допомогу, плетуть  маскувальні сітки, готують смачні страви  нашим захисникам, учасникам Тероборони. Не залишаються осторонь від подій у нашій державі і волонтери системи безоплатної правової допомоги. Проєкт «Волонтер системи БПД» стартував в Україні ще  у лютому минулого року  та  має на меті залучити громадських активістів, які виявили бажання стати волонтерами у сфері надання БПД, для сприяння центрам з надання БВПД у здійсненні своїх функцій, зокрема щодо забезпечення доступу людей до БПД, в тому числі інформування населення про систему надання БПД.

«Наразі у Полтавській області діє 14 волонтерів, з якими укладені відповідні угоди про співпрацю. Наші волонтери різних професій –  представники бібліотечних закладів області, учителі, викладачі, юристи, студенти, журналісти, економісти, представники державних установ, але не зважаючи на різні професії їх об’єднує спільна  мета  – приносити користь суспільству ділитися своїми ресурсами задля покращення життя у нашій державі. Залучаючи волонтерів до співпраці ми пропонуємо унікальний досвід співпраці з системою надання безоплатної правової допомоги; можливість пройти безкоштовне навчання, (тренінги, курси, семінари тощо) як у сфері волонтерської діяльності, так і в правовій сфері; шанс розширити ділові контакти, покращити навички комунікації. У свою чергу система безоплатної правової допомоги має можливість долучити до проведення правопросвітницької діяльності значно ширшу цільову аудиторію та отримати  допомогу та підтримку волонтерів у такій важливій діяльності» – відзначає координаторка проєкту у Полтавській області Юлія Козаченко.  

 Наразі волонтери Полтавського місцевого центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги Жанна Лазірська та Тетяна Козина, студентки юридичного відділення Фахового коледжу управління, економіки і права Полтавського державного аграрного університету проходять виробничу практику  у місцевому центрі і проходить вона у них досить активно, пізнавально та корисно.

Під час практики студентки активно долучаються до волонтерсько-просвітницької діяльності, яку проводять фахівці системи БПД Полтавщини. Так,   волонтерки долучилися до правопросвітницького заходу щодо протидії домашнього насильства, який проходив у Полтавській міській бібліотеці – філії №2.  Фахівчиня  Полтавського місцевого центру з надання безоплатної  вторинної правової допомоги  Анастасія Гречка поінформувала учасників про  питання фізичного та психологічного насильства, розповіла які послуги надає система безоплатної правової допомоги,  як особи,  які постраждали від домашнього насильства можуть скористатися ними та захистити свої  права. У свою чергу  працівники поліції поділилися своїм  досвідом роботи у  випадках домашнього насильства.

«Волонтерство – це щоденна, кропітка діяльність, мета якої допомагати людям! Волонтерство – це не лише про можливість брати щось для себе, це можливість дарувати та віддавати: свій час, уміння, навички, ресурси, енергію, емоції і все це від щирого серця та за покликом душі задля покращення життя у нашому суспільстві.  Під час проходження практики та здійснення волонтерської діяльності ми отримуємо як завжди море позитивних емоцій, нові знайомства, цікаві завдання, власне робоче місце, перші оцінки нашої роботи та масу  актуальної та пізнавальної інформації під час правопросвітницьких заходів» – відзначає волонтерка Жанна Лазірська.

Крім того, спільно з фахівчинею Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлією Козаченко волонтерки  провели акції правового інформування для полтавців, де розповіли їм про те як отримати безоплатну правову допомогу в умовах воєнного стану. Також  у пунктах видачі гуманітарної допомоги у м. Полтаві  поширили інформаційні матеріали про права громадян в умовах воєнного стану,  послуги системи БПД та як ними скористатися. Такі акції правового інформування проводяться для того, щоб допомогти людям в Україні краще орієнтуватися у змінах законодавства та розв’язувати свої питання правового характеру під час війни.

 

Завдяки роботі волонтерів правова свідомість, правова культура та правова обізнаність громадян значно підвищується, зростає поінформованість про систему безоплатної правової допомоги, спектр її послуг та  алгоритм реалізації свого права на безоплатну правову допомогу.

Поєднуючи  ресурси з волонтерами – ми робимо правову допомогу ще ближчою до громадян!