назад

Права дітей – знати і захищати!

SuR 180605 25З нагоди Міжнародного дня захисту дітей працівники системи безоплатної правової допомоги Сумщини провели низку заходів, під час яких розповіли дітям про їхні права та обов’язки, а також проінформували про те, що центри та бюро правової допомоги відкриті для своїх маленьких відвідувачів та їхніх батьків, а фахівці завжди готові надати допомогу, захист та правові консультації.

SuR 180605 21

Зокрема, на Конотопщині працівникиБуринського бюро правової допомоги Марія Бондаренко та Аліна Тюндер спільно з директором Буринського районного відділу ДРАЦС Ларисою Дзюбою завітали з подарунками до дітей з інвалідністю, які знаходяться на обліку в Буринському районному центрі соціальної реабілітації дітей – інвалідів. Привітали малечу та педагогів зі святом, поспілкувались з ними та пограли в різноманітні ігри.

Також фахівці бюро провели вуличне інформування населення м. Буринь та району під час святкувань на площі м. Буринь.

Начальником Роменського бюро правової допомоги Аллою Єрньєй для дітей, які перебувають на обліку у Центрі реабілітації дітей-інвалідів м. Ромни 1 червня організовано та проведено правовий тренінг «Великі права маленької людини». На базі Центру було презентовано брошуру «Імплементація міжнародного та українського законодавства з дотримання прав та реалізації прав дитини в Україні».

Окрім цього, на базі Роменської міськрайонної філії Сумського обласного центру зайнятості Аллою Єрньєй проведено тренінг для дітей Роменського району на тему: «Сервіси Мін’юсту як спосіб захисту прав дитини». Учасники заходу, окрім ознайомлення із теоретичними питаннями використання сервісів Мінюсту, мали змогу попрактикуватися у знаходженні необхідної інформації через кабінет електронних сервісів.

Також для дітей проведено правопросвітницький семінар «Напрямки діяльності Роменського бюро правової допомоги у реалізації та захисту прав дітей». У ході проведеного заходу дітям в доступній формі розповіли про основні напрямки роботи Роменського бюро правової допомоги у реалізації та захисту прав дітей, про механізми, законодавче підґрунтя, порядок реалізації стосовно питань захисту прав дітей.

SuR 180605 22В Охтирці 1 червня вдруге було організовано роботу«Міста професій».Діти вчилися заробляти свої гроші та робити покупки. У кожного була можливість спробувати приміряти до себе одну з 20-ти професій і внести в «трудовий паспорт» запис про освоєння нової професії. Правники Охтирського МЦ з надання БВПД представили професію юрист. Вони розповідали про рід занять юриста, для дітей підготували малюнки із зображенням судді, поліцейського, адвоката, прокурора тощо, які потрібно відгадати, а також запропонували складання пазлів  із зображеннями (автомобіля поліції, феміди, канцелярських приладь). Діти за виконання завдання отримували паперові «єврики», які обміняли на солодкі подарунки.

Також правники Лебединського бюро правової допомоги Сергій Іванов та Євгенія Логвіненко до Міжнарожного дня захисту дітей долучилися до низки заходів. А саме: у холі лебединського районного судуразом із прес-секретарем суду Наталією Сугак було організовано виставку дитячих малюнків на тему: «Я маю право», які представляли учні шкіл міста № 1 та № 6. Цього ж дня представники бюро провели вуличне інформування на площі Соборній, де з нагоди свята відбувався щорічний міський фестиваль дитячої творчості «Сузір’я талантів Лебедина».

Хвиля заходів  до Дня захисту дітей не пройшла повз і віддалені куточки: с. Розсоші та с. Ямне Великописарівського району. Фахівець Великописарівського бюро правової допомоги Євген Мороз спільно з представником у справах дітей Великописарівської районної державної адміністрації завітали до сімей зі складними життєвими умовами. Із членами сімей проведено правопросвітницьку бесіду як щодо прав, так і обов’язків, а також з метою створення умов для впровадження державних гарантій та конституційних прав дітей, забезпечення їм належних умов проживання, навчання та розвитку.

SuR 180605 23Чимало заходів з нагоди Дня захисту дітей підготували і фахівці Сумського місцевого центру та бюро правової допомоги. Так, спеціаліст Путивльського бюро правової допомоги Наталія Удод провела зустріч з батьками дітей перших класів Путивльської школи № 1, на якій батьки були ознайомлені зі своїми батьківськими обов’язками та попереджені про відповідальність за їх невиконання.

Спеціалістом Білопільського бюро Аліною Ольховик проведено бесіду “Права та обов’язки дітей” зі школярами, які відпочивають в дитячому таборі при Білопільській школі № 3. Школярі жваво обговорили права та обов’язки дітей і батьків, а також де шукати захисту чи підтримки.

Працівник Білопільського бюро правової допомоги Альона Бовкун  разом з інспектором ювенальної превенції поліції Іриною Сайко провели для учнів 7 – 9 класів Кальченківської школи профілактичний правовий урок на тему: «Адміністративна та кримінальна відповідальність неповнолітніх”, під час якого були обговорені права дітей, види та профілактика шахрайства, кримінальна та адміністративна відповідальність неповнолітніх.

Спеціаліст Путивльського бюро правової допомоги Аліна Кравченко та представник служби у справах дітей Путивльської райдержадміністрації Сергій Шуляков провели бесіду зі студентами Путивльського коледжу СНАУ. З досвіду своєї роботи фахівці поділилися цікавими фактами, з якими зверталися до них неповнолітні діти. Також було ознайомлено з Конвенцією ООН з прав дитини, яка визначає права дітей в державах-учасницях від народження до 18 років.

У святковий день на гостини до місцевого центру завітали випускники дитячого садка – майбутні першокласники. Працівники центру, адвокати системи БПД та студенти – стажери щиро привітали малечу зі святом та підготували серію мультфільмів на правову тематику. Допитливі дітлахи познайомилися з адвокатами,  працівниками центру, обстежили їхні робочі місця, як справжні слідопити, та отримали невеличкі подарунки: повітряні кульки і тематичні розмальовки.

Також працівниками місцевого центру та Білопільського бюро 1 червня були проведені флешмоби. Так, представник Білопільського бюро Альона Бовкун під час проведення різноманітних святкових конкурсів та естафет розповіла дітям про права дитини і зазначила про те, що вони невід’ємні від інших прав, гарантованих державою. А фахівець місцевого центру Юлія Іваненко провела зі студентами І-ІІІ курсу  коледжу СНАУ імпровізовану вікторину «Захисти свої права, яка мала на меті окреслити правові орієнтири дітей та ознайомити студентів з їх правами та обов’язками.

SuR 180605 24Різноманітними право просвітницькими заходами відзначилося 1 червня і на Шосткинщині. Інтегратор Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлія Зацаринна для маленьких вихованців дошкільного віку Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей провела правову гру «Правила поведінки в казках». Діти разом з працівником центру вирушили у подорож до країни Права з такими зупинками: «Пошта казкових героїв», «Захищаємо права казкових героїв», «Виконуємо свої обов’язки». У ході проведення заходу дітям було продемонстровано відеосюжети з популярних мультфільмів про основні права дитини, які передбачені Конвенцією ООН про права дитини.
Фахівець Середино-Будського бюро правової допомоги Ольга Мішкова під час свого спілкування з дітьми приділила увагу історії дитячого свята, розповіла в ігровій формі про права дітей. Діти, у свою чергу, виразили своє бачення прав та обов’язків в малюнках, які зробили крейдою на асфальті.

Правник Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін провів правопросвітницький захід для учнів середніх класів Глухівської загальноосвітньої школи – інтернат І-ІІІ № 1 на тему: «Права дитини в Україні». У своєму виступі спеціаліст бюро приділив увагу основним положенням вітчизняного та міжнародного законодавства у сфері реалізації захисту прав дитини.

Головний спеціаліст Кролевецького бюро правової допомоги Світлана Грищенко провела для учнів початкових класів Кролевецької загальноосвітньої школи I-III ступенів № 5 Кролевецької міської ради, які є відвідувачами Дитячої бібліотеки, тематичний правовий калейдоскоп, у ході якого ознайомила присутніх з основними правами, які мають діти.  Фахівець презентувала та передала бібліотеці для використання в роботі брошуру на тему “Конвенція ООН про права дитини”, документ у якому закріплені гарантії прав дитини. 

Фахівець Ямпільського бюро правової допомоги Альбіна Полтора провела в дошкільному навчальному закладі ясла – садок “Берізка” Свеської селищної ради виховну годину для малечі та працівників закладу на тему: «Великі права маленької людини». 

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.