назад

Права дитини та як їх захистити: обговорюємо із четвертокласниками

Тематичний урок «Я маю право!» в Ужгородській початковій школі № 1, який фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області провели 6 вересня для учнів 4-Б класу, ще раз підтвердив – діти знають про свої права та обов’язки.

Упродовж заняття представники Регіонального центру – Оксана Дудаш та ГТУЮ – Леся Тимчук – розповіли дітям про Конвенцію прав дитини, яка й визначає основоположні її права та свободи. Учні жваво долучилися до обговорення своїх прав та обов’язків, залюбки малювали правову карту та представляли своє бачення реалізації цих прав.

Під час перегляду короткометражних мультфільмів діти визначали, які права дитини були порушені у конкретному сюжеті. З відео учні дізналися і про те, що дитина має право на захист під час військових дій, захист від мін та ін.
Невеличкі конкурсні завдання «Впіймай право за хвіст» та «Казкова правова вікторина» також прийшлися до вподоби дітлахам, які відмінно справилися із завданням та чудово відрізняли які права є справжніми, а які – вигаданими.

Також школярі дізналися про те, як захистити свої права у випадку їх порушення та куди звертатися за правовою допомогою. Адже з січня 2018 року до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» була внесена ще одна категорія громадян, яка має право на захист інтересів за рахунок держави — діти.
Тож нині кожна дитина має право звернутися до місцевого центру чи бюро правової допомоги, де їй може бути призначено правозахисника для представництва її інтересів у судах, перед органами держави тощо. Отримати правову допомогу можна також, зателефонувавши за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).