назад

Права людини обговорювали під час правового кінопоказу

У Чернігові продовжується проведення правопросвітницьких заходів в новому форматі – «Правового кінопоказу».  Права людини – тема чергового кінопоказу, глядачами якого стали студенти юридичного факультету Нацiонального унiверситету “Чернiгiвська полiтехнiка”.

Для перегляду було вибрано два фільми: «Лізо, ходи додому» режисерки Оксани Бурай  та «Тягар доказів» режисера Стефана Кессіссоґлу.

Стрічка «Лізо, ходи додому» режисерки Оксани Бурай  розповідає історію маленької Лізи, яка постійно тікає з дому. Її життя похмуре й жорстоке, тому вона шукає прихистку в природи, де в неї свій світ – там панують ігри, музика й магія. У дівчинки настільки багата уява, що вона примудряється переживати нескінченні запої батьків. Найбільш приголомшливим у цьому фільмі є те, що він дозволяє усвідомити жах ситуації, але не піддатися темряві гнітючих подій на екрані. У стрічці немає спроб відобразити соціологічний зріз – це, скоріше, бажання правдивого зображення дорослого світу крізь призму дитячого сприйняття.

Фільм «Тягар доказів» режисера Стефана Кессіссоґлу зображує життя біженців – вони, долаючи різноманітні перешкоди, ризикували власним життям, аби дістатися фортеці Європи, зрештою розуміючи, що найбільше випробування ще попереду. Фільм розповідає про долі двох шукачів притулку та їх спроби у відстоюванні своїх прав. Але чи можна довести те, що не доводиться?

Після перегляду кожної із кінострічок, присутні мали змогу обговорити  моменти фільму, що справили на них найбільше враження, розібрати правові ситуації, в яких опинились герої фільмів, та які їх права були порушені.

Захід відбувся за участі та підтримки регіонального партнера, громадської організації «МART»,  на базі якої діє кіно-клуб документального кіно Docuclub UA “Погляд”.

У заході взяли участь: заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олеся Пирковська, заступник начальника відділу комунікації та правопроствітництва Дмитро Савуляк, заступник начальника відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Ярослав Хоменко та юрист ГО «MART» Дмитро Науменко.