назад

Право на доступ до інформації

Рік тому українське суспільство від фахівців системи БПД отримало цінний подарунок – правничу Вікіпедію. Це довідково-інформаційна платформа правових консультацій WikiLegalAid, котра налічує понад 1500 юридичних консультацій з різних галузей права і  які переглянули вже 1 млн. 400 тис. разів.
Фахівці системи БПД Херсонської області не залишились осторонь цієї дати і провели низку правопросвітницьких заходів.

Семінар «Що таке WikiLegalAid?» пройшов 13 грудня для працівників Нижньосірогозької районної бібліотеки. Навчання провела головна спеціалістка Нижньосірогозького бюро правової допомоги Олена Садловська.

Фахівчиня бюро  ознайомила присутніх з правовою Вікіпедією – «WikiLegalAid», повідомивши, що вона розроблена фахівцями системи безоплатної правової допомоги. Мета проєкту – можливість отримати правову консультацію онлайн.
Працівники бібліотеки дізналися, що платформа містить правові консультації з різних тем і розроблені вони з урахуванням найбільш популярних запитів клієнтів системи безоплатної правової допомоги.
Інформація у WikiLegalAid постійно підтримується в актуальному стані з урахуванням змін законодавства та судової практики. Цією базою можуть користуватись як юристи-практики, студенти-правники, правозахисники, так і пересічні громадяни.

Семінар-практикум «Пошук юридичної консультації через правничу Вікіпедію – WikiLegalAid» провела для бібліотекарів центральної районної бібліотеки начальниця Великоолександрівського бюро правової допомоги Ольга Соколенко.

Як відомо, бібліотечний простір вміщує в собі інтернет-локацію, що забезпечує кожному читачу право на доступ до інформації – це конституційне право людини, яке передбачене і гарантоване статтею 34 Основного Закону.

За даними спостережень, відвідувачі бібліотек використовують вільний доступ до Інтернету, щоб знайти правову консультацію.

Враховуючи цей чинник, Ольга Соколенко ознайомила працівників бібліотеки із головною сторінкою довідково-консультаційної платформи. Для отримання заданої інформації вводила у вікні пошуку слово або його корінь.
Учасники заходу дізналися, що крім правової інформації, у WikiLegalAid можна знайти ще і посилання на нормативні акти, зразки процесуальних документів та навіть посилання на судові рішення.

Дізнались про унікальну можливість отримати юридичну допомогу онлайн, й учні Верхньорогачицької та Самійлівської загальноосвітніх шкіл, які відвідали бюро правової допомоги.

Урок-практикум «Правові консультації онлайн» для них провели фахівці Верхньорогачицького бюр правової допомоги. Тож підлітки не тільки дізналися про порядок отримання первинної та вторинної правової допомоги, судову практику, нюанси професії, але і про те, як користуватися базою правових консультацій.

Відвідувачі Олешківського бюро правової допомоги, які завітали на День відкритих дверей, були дуже здивовані, що можуть отримати фахову юридичну консультацію не тільки завітавши до бюро правової допомоги, але і в себе дома, бо вже рік як працює правнича Вікіпедія.

Фахівчиня Олешківського бюро Ганна Трембач ознайомила відвідувачів з довідково-інформаційною платформою правових консультацій «WikiLegalAid», пояснила, як користуватися ресурсом та як шукати необхідну інформацію з різних правових питань.