назад

Як особі з інвалідністю реалізувати своє право на працю? Чи є встановлені преференції при прийнятті на роботу осіб з інвалідністю? Про це та інше говорили на круглому столі в обласному центрі зайнятості, що приурочений до Міжнародного дня людей з інвалідністю, який щороку відзначається 03 грудня.

Учасником заходу бала у директор Регіонального центру Ірина Хондогій, яка розповіла про право осіб з інвалідністю на отримання безоплатної вторинної правової допомоги.

Якщо розмір отримуваної допомоги чи пенсії по інвалідності не перевищує двох прожиткових мінімумів (з першого грудня цього року сума дорівнює 3276 грн. (прим. автора)), то така особа має право на всі види правової допомоги безоплатно.

– розповіла директор центру.

Системою безоплатної правової допомоги випущено серію буклетів, що присвячені захисту прав осіб з інвалідністю, зі змістом яких можна ознайомитись за посиланням https://legalaid.gov.ua/ua/pres-tsentr/mediafiles/biblioteka. «Це важливі матеріали для осіб з інвалідністю, якими може скористатись кожен,все доступно описано» – говорили учасники заходу, знайомлячись з буклетами.

Присутні обговорили питання доступності приміщень для осіб з інвалідністю, до слова приміщення обласного центру зайнятості визнано зразковим в частині доступності.

Говорили і про реальне працевлаштування осіб з інвалідністю. Участь в заході взяли інспектори з кадрів декількох підприємств, які розповіли про наявні вакантні посади. Сьогодні на Тернопільщині роботодавці подали у службу зайнятості інформацію про 99 вакансій для осіб з інвалідністю. При цьому працівники потрібні як в місті Тернополі, так і по області.

Якщо в особи інвалідністю немає відповідної освіти, вона може пройти навчання за спрямуванням служби зайнятості, при цьому фінансування здійснюється з державного фонду – наголосили в обласному центрі зайнятості.

Якщо у вас є питання правового характеру, нагадуємо, що Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).