назад

Право на справедливий суд осіб з обмеженими можливостями

Широкий спектр проблем людей з інвалідністю в Україні свідчить про необхідність посиленої і комплексної уваги до них з боку держави і суспільства. Кожна людина повинна мати однакові можливості щодо безперешкодного доступу до приміщень органів державної влади, установ та закладів сфери соціального захисту населення та до правової допомоги.

З метою висвітлення проблематики доступу до правосуддя осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення, а також ознайомлення та навчання зазначених осіб користуватися своїми правами та захистом у відповідності до діючого законодавства, у м. Краматорську відбулося засідання “круглого” столу на тему: «Право на справедливий суд осіб з обмеженими можливостями».
Організатором заходу виступила Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Правозахисна спілка інвалідів», а серед учасників, окрім представників Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, були присутні представники Першого апеляційного адміністративного суду, Територіального управління Державної судової адміністрації України в Донецькій області, Громадської організації “Всеукраїнська організація союз осіб з інвалідністю України” (Донецька та Луганська області), Донецького обласного центру зайнятості, а також відвідувачі Державної реабілітаційної установи «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас».

Так, відповідно до статті 26 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» підприємства, установи та організації зобов’язані створювати умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів фізичного оточення, це й стало першочерговою темою для обговорення під час заходу.

Суддя Першого апеляційного адміністративного суду Михайло Сухарьок провів відеоекскурсію по приміщенню суду, яке облаштовано пандусами з поручнями, кнопками виклику та іншими зручностями для осіб, які не мають можливості самостійно пересуватися, слухати та бачити.
В свою чергу Олександр Вознюк, голова ВГОІ «Правозахисна спілка інвалідів», розповів присутнім про основні поняття інклюзивного суду і шляхи його розвитку, та поділився цікавим іноземним досвідом щодо пристосування приміщень судів для таких груп населення. Також керівник громадської організації повідав про свій досвід аудиту судів в Україні щодо їх доступності для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення.

Директор Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Вікторія Харенко розповіла присутнім про проблемні питання реалізації права осіб з інвалідністю на безоплатну правову допомогу.
– Для системи безоплатної правової допомоги доступність правової допомоги для всіх, у тому числі й людей з інвалідністю, є одним з пріоритетів діяльності. Ми постійно вдосконалюємось з метою сприяння розвитку інклюзивного суспільства в Україні, – зазначила директор місцевого центру.

Присутнім було продемонстровано результати надання безоплатної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях та повідомлено про партнерські організації, які опікуються особами з інвалідністю та з якими співпрацюють установи системи надання БПД.

Зокрема Вікторія Харенко зазначила, що особи з інвалідністю та маломобільні групи населення, які не мають можливості самостійно звернутись до місцевих центрів або бюро правової допомоги, мають можливість отримати адресну допомогу, яка передбачає виїзд за місцем перебування особи з інвалідністю для надання їй безоплатної правової допомоги, або звернутись у певний час до дистанційного пункту доступу до безоплатної правової допомоги, який діє на базі ДРУ «Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас».

Наприкінці заходу спікерами та присутніми було узгоджено, що результатом проведення подібних заходів має стати реальне безперешкодне забезпечення доступу до правосуддя для осіб з інвалідністю та представників маломобільних груп населення.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до:

  • Краматорський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Краматорськ, вул. Академічна, буд.20, тел.: 099-266-91-62
  • Торецьке бюро правової допомоги – м. Торецьк, вул. Героїв Праці, буд. 3, тел. (093) 24-31-479
  • Костянтинівське бюро правової допомоги – м. Костянтинівка, вул. Театральна, буд. 5, тел: (099) 62-19-172
  • Дружківське бюро правової допомоги – м.Дружківка, вул.Олега Кошового, 27, тел: (095) 54-80-934
  • Добропільське бюро правової допомоги – м. Добропілля, вул. Незалежності, буд. 35, тел: (095) 20-97-074
  • Слов’янське бюро правової допомоги – м. Слов’янськ, вул. Університетська, буд. 47, тел. (066) 36-80-063
  • Бахмутське бюро правової допомоги – м. Бахмут, вул. Василя Першина, буд.11, тел: (050) 65-47-661
  • Авдіївське бюро правової допомоги – м. Авдіївка, вул. Молодіжна, буд. 1,   тел: (095) 20-50-069
  • Лиманське бюро правової допомоги – м. Лиман, вул. Пушкіна, буд. 12-б, тел: (095) 68-85-464
  • Олександрівське бюро правової допомоги – смт. Олександрівка, вул. Самарська, буд. 5, тел: (066) 74-95-431