назад

Право на захист іноземцям та особам без громадянства

Працівники Секретаріату Уповноваженого під час моніторингових візитів до пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства у Чернігівській та Волинській областях фіксували факти, які могли свідчити про порушення права іноземців та осіб без громадянства, затриманих з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, на безоплатну вторинну правову допомогу. Для попередження таких фактів на території Житомирщини за ініціативи Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області відбулась міжвідомча робоча зустріч.

До обговорення долучились представники Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Житомирської області, Північного регіонального управління Державної прикордонної служби України, регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини у Житомирській області, регіональний координатор взаємодії з громадськістю уповноваженого ВРУ з прав людини у Житомирській області та поліцейський омбудсмен.
У випадках затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, іноземці та особи без громадянства мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.
– Важливо, аби права іноземців та осіб без громадянства, затриманих з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, на безоплатну вторинну правову допомогу не були порушені. Завдяки нашій плідній співпраці подібні факти не були зафіксовані на теренах Житомирщини, – розповів директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Житомирській області Олександр Гербеда.
Регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Житомирській області Петро Грибан відзначив, що існує неоднозначність у тлумаченні вимог законодавства у сфері надання безоплатної правової допомоги, зокрема, порядку інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, в частині призначення захисника іноземцям та особам без громадянства, затриманим з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення, у випадку їх адміністративного затримання.
У Житомирській області, за словами старшого лейтенанта – старшого офіцера відділення адміністративно-юрисдикційної діяльності штабу Житомирського прикордонного загону Наталії Вербової факти порушення права іноземних громадян та осіб без громадянства на безоплатну вторинну правову допомогу не було.

Після жвавої дискусії учасники відбулась міжвідомчої робочої зустрічі домовились продовжити співпрацю між представниками центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, регіональним представником Уповноваженого Верховної ради України у Житомирській області та представниками органів Національної поліції України з метою вжиття спільних заходів для забезпечення надання безоплатної правової допомоги іноземцям та особам без громадянства, затриманих з метою ідентифікації та забезпечення примусового видворення. Забезпечення підвищення обізнаності щодо права на безоплатну правову допомогу.
Обгововорили питань механізму співпраці в частині обміну інформацією між сторонами щодо прав іноземців та осіб без громадянства, затриманих з метою ідентифікації, забезпечення примусового видворення на безоплатну правову допомогу.