назад

Саме під такою назвою у Полтаві у Галереї мистецтв ім. Миколи Ярошенка відбувся відповідний Форум. Подібний захід у місті організовується вперше, але він же викликав неабияку зацікавленість серед жіноцтва міста і за день до заходу вже зареєструвалось 120 учасників. Організатором заходу стало Управління у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Полтавської міської ради. У якості спікера до участі у заході також запросили і директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександра Черчатого.

Взяти безкоштовну участь у форумі могли всі охочі, пройшовши відповідну реєстрацію. Учасники форуму працювали на локаціях, обговорювали загальні положення, успішні приклади реалізації жінки у різноманітних сферах життя та діяльності, розробляли методи та напрямки творчої реалізації кожної охочої учасниці.

«Цей форум відбувається у рамках реалізації гендерної програми, яка діє при управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту. Сьогодні ми хочемо поговорити про те, як жінці у сучасному суспільстві стати гідним керівником чи мати право на це. Адже так складається, що жінка найбільш активно проявляє себе під час студентського життя, а надалі її роль змінюється. Жінка рідше досягає значних кар’єрних висот чи їй доводиться долати чимало перешкод, щоб мати право на владу. Та це не говорить про те, що жінка може гірше виконувати певну роботу, ніж чоловіки. Ми хочемо донести суспільству, що чоловіки та жінки рівні у своїх можливостях», – резюмувала під час відкриття заходу начальниця управління у справах сім’ї, молоді та спорту міськвиконкому Олена Бабенко.

Для учасниць Форуму працювали спеціально запрошені спікери та експерти у наступних локаціях:

1) Дискримінація (модераторка – Наталія Панченко, членкиня правління у Всеукраїнській ВБО “Лелека”, очільниця ГО “UP: unique people”, начальниця відділу «Гендерний ресурсний центр. Налагодження міжнародного співробітництва в КУ “Обласний молодіжний центр”» ПОР);

2) Насилля та гендер. Психологічний та юридичний аспекти (модераторка – Єлизавета Первушина, членкиня ВО «Єдність», тренерка @ukrainian_volunteer_service);

3) Жінки, які приймають рішення (жінки з активною громадянською позицією) (модераторка — Юлія Городчаніна, голова ГО «Нова Полтава», координаторка Східноєвропейського центру багатопартійної демократії у м. Полтава);

4) Своя справа (жінка в бізнесі) (модераторка – Катерина Бабіч, заступниця директора «Парку Перемога», приватна підприємиця).

Під час відвідування локації «Дискримінація» учасниці зібрання мали можливість поспілкуватися із представниками системи БПД області – очільником Регіонального центру Олександром Черчатим та керівником відділу Полтавського місцевого центру Юрієм Ночовним. Присутні говорили про те, за якими ознаками відбувається на сьогодні дискримінація, як її визначити в правовому полі, вислухали психологів, юристів, студентів, науковців, та окреслили шляхи протидії.

«Дискримінація за ознакою статі – ситуація, за якої особа та/або група осіб за ознаками статі (які існували, існують чи можуть існувати або припускатись), зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами чи привілеями у будь-якій формі, встановленій Законом України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», крім випадків, коли такі обмеження або привілеї мають правомірну об’єктивно обґрунтовану мету, способи досягнення якої є належними та необхідними», – зазначив у своєму виступі Олександр Черчатий.

За його словами зважаючи на те, що домашнє насильство є ґендерно зумовленим видом насильства, яке непропорційно більше зачіпає жінок та спричиняє для них значні негативні наслідки, через існуючі в суспільстві ґендерні стереотипи це призводить до дискримінаційних дій та численних перешкод у доступі до правосуддя для потерпілих.

Модератором локації стала Наталія Панченко – членкиня правління Всеукраїнської благодійної організації “Лелека”, очільниця громадської організації “UP: unique people”, начальниця відділу «Гендекомунальній установі “Обласний молодіжний центр” Полтавської обласної ради». Спікерами на локації також стали психолог Дмитро Медвєдєв, докторка соціологічних наук, наукова консультатнтка ГО “Бюро гендерних стратегій та бюджетування” Олена Стрельник та лідерка студентського самоврядування м. Полтава Анастасія Голос.

«На локації «Дискримінація» ми визначили найголовніші аспекти цього питання для обговорення: дискримінації жінки у професійній діяльності, в політиці, як пов’язані гендер та насильство, як стереотипізація впливає на роль жінки у суспільстві, чому жінці складно відкрити свою справу. Це різні, але пов’язані між собою проблеми, що стосуються жінок, які хочуть робити трішки більше, ніж просто сидіти вдома», – повідомила Наталія Панченко.

Окремо працювали психологи і юристи для консультацій чи розмови тет-а-тет.

За результатами форуму спікери та учасники окреслили платформу для самореалізації жінок у Полтаві. Також на учасників заходу чекали приємні розіграші сертифікатів від партнерів форуму.