назад

Правопросвітницька діяльність у смт. Буки.

12 квітня 2019 року у рамках правопросвітницької діяльності, начальником відділу «Маньківське бюро правової допомоги» Уманського МЦ з надання БВПД, Миронюк І.М., спільно з в.о. начальника Маньківського районного відділу ДРАЦС Головного територіального управління юстиції у Черкаській області Партицькою І.В. проведено годину спілкування з трудовим колективом амбулаторії загальної практики сімейної медицини смт Буки.

Присутніх ознайомлено з питаннями, що стосувались: функцій бюро правової допомоги; права на безоплатну первинну правову допомогу; які категорії громадян мають право на безоплатну вторинну правову допомогу та порядку надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Поряд з цим надавалась інформація про податкову знижку на розвиток дитини, хто може бути муніципальною нянею, про розмір стягуваних аліментів на утримання неповнолітніх дітей, встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Крім того, увагу працівників амбулаторії звернено на захист їх виборчих прав та на наявність кримінальної відповідальності за злочини проти виборчих прав і свобод громадянина.

На інформаційних стендах було розміщено плакати системи безоплатної правової допомоги «Податкова знижка на навчання», «Дорожня карта виборця» та «Вибори без порушень».

Також здійснено виїзд до Буцького відділення стаціонарного догляду одиноких непрацездатних громадян з метою проведення інформаційного заходу з персоналом та підопічними відділення на теми: «Права виборця», «Встановлення факту належності особі правовстановлюючих документів».

Пацієнтів було проінформовано про права виборців, порушення, які можуть вчинятися під час голосування, куди необхідно звертатись у разі порушень на виборчій дільниці та кримінальну відповідальність за порушення законодавства про вибори, що у випадку виявлення порушення виборець має повідомити про це голову відповідної виборчої комісії, офіційних спостерігачів та співробітників поліції.

Зверталась особлива увага на кримінальну відповідальність за злочини проти виборчих прав і свобод громадянина.

Крім того, надавалась інформація про те, в яких випадках та яким чином необхідно встановлювати факт належності особі правовстановлюючих документів.

Так, оскільки відповідно до чинного законодавства встановлення факту належності правовстановлюючих документів тій чи іншій особі провадиться судовим порядком лише у тому випадку коли виправлення помилки у правовстановлюючому документі не можна здійснити шляхом звернення до органу, який видав правовстановлюючий документ.

У таких справах суд встановлює належність особі правовстановлюючих документів, а не тотожність прізвища, імені, по батькові, неоднаково названих в різних документах, не присвоєння чи залишення одного з них.

І на завершення кола заходів було проведено акцію «Вуличне інформування» серед жителів смт Буки.

Під час акції громадян ознайомлено з роботою Маньківського бюро правової допомоги, графіком роботи, переліком послуг, які можна отримати в бюро.

Серед мешканців селища розповсюджено буклети на тему: «Бюро правової допомоги: Ваш юридичний провідник», серію буклетів «Я маю право!», «Я маю право голосу!», «Відповідальне батьківство» та інформаційне видання «Юстиція відкрита для людей».