назад

Правопросвітницькі заходи у м.Каневі

27 листопада, з метою недопущення дискримінації внутрішньо переміщених осіб та порушення їх прав, працівниками Канівського бюро правової допомоги у приміщенні Волонтерського центру «Разом» проведено інформаційну зустріч з внутрішньо переміщеними особами та волонтерами.
04122019 127 листопада, з метою недопущення дискримінації внутрішньо переміщених осіб та порушення їх прав, працівниками Канівського бюро правової допомоги у приміщенні Волонтерського центру «Разом» проведено інформаційну зустріч з внутрішньо переміщеними особами та волонтерами.
Під час заходу обговорено питання пільг, скористатися якими мають право внутрішньо переміщені особи, а саме: щомісячної адресної допомоги для відшкодування витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг; одноразової грошової допомоги постраждалим та внутрішньо переміщеним особам, які перебувають в складних життєвих обставинах.
Учасників заходу поінформовано про можливість захищати свої права, а також оскаржувати у судовому порядку неправомірну відмову в призначенні пільг та державної допомоги. Зазначено, що право на безоплатну вторинну правову допомогу мають як внутрішньо переміщені особи, так і громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік, як внутрішньо переміщених осіб (з питань пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, до моменту отримання такої довідки).
«Для того, щоб отримати безоплатну вторинну правову допомогу крім паспорта та ідентифікаційного коду внутрішньо переміщеним особам достатньо подати довідку про взяття на облік ВПО, а громадянам України, які звернулись із заявою про взяття їх на облік як ВПО – рішення про відмову у видачі довідки про взяття на облік ВПО», – зазначила Олена Васильченко.
Наприкінці семінару присутніх проінформовано про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» та інформаційні кампанії «Чужих дітей не буває», «Відповідальне батьківство» та «Чесна платіжка».
26 листопада, з метою підвищення рівня поінформованості громадян, працівником Канівського бюро правової допомоги Оленою Васильченко проведено семінар для відвідувачів Канівської міськрайонної філії Черкаського обласного центру зайнятості на тему: «Торгівля людьми: сучасний прояв рабства».
Торгі́вля людьми – протизаконна торгівля в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці людини.
Учасникам семінару розповіли про найпоширеніші шахрайські схеми експлуатації праці, можливі наслідки та заходи безпеки в повсякденному житті.Обговорили стадії вчинення такого злочину: вербування, переміщення, передача, експлуатація, оскільки кожен з цих етапів супроводжується діями, які ставлять жертву в більшу залежність від злочинця.
Спеціаліст бюро надала інформацію та поради, як вберегтися від потрапляння у сучасне рабство.Якщо Ви або хтось із знайомих чи родичів стали жертвою торгівлі людьми звертайтеся до національної «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів за телефоном: 0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів), 527 (безкоштовно з мобільного). Також безкоштовну правову допомогу громадяни можуть отримати в Канівському бюро правової допомоги або за телефоном єдиного контакт-центру – 0 800 213 103.
25 листопада спеціалістом Канівського бюро правової допомоги Іриною Тананою проведено лекцію для школярів 7-9 класів Канівської загальноосвітньої школи I–III ступенів №3 на тему: «Твої права – твій захист».
Учнів ознайомлено з основними правами та обов’язками, які визначені нормами чинного законодавства. Роз’яснено, як у дитини, відповідно до віку, змінюються права, обов’язки та правова відповідальність за них.
Працівник бюро зазначила: «Ти маєш право на те, щоб бути вислуханим батьками, іншими членами сім’ї, посадовими особами з питань, що стосуються тебе особисто, а також питань сім’ї. Якщо ти можеш висловити свою думку, ти маєш бути вислуханим при вирішенні спору між батьками, іншими особами щодо твого виховання, місця проживання, позбавлення та поновлення батьківських прав».
Під час заходу школярі отримали роз’яснення з питань безоплатної правової допомоги, порядку звернення до суду за захистом своїх прав та інтересів, підстав та порядку позбавлення батьківських прав.
Розповсюджено брошури, буклети системи БПД та поінформовано школярів про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», який реалізується Міністерством юстиції по всій Україні у співпраці з системою надання безоплатної правової допомоги.