назад

Правопросвітництво для працівників культури Конотопщини

Чому та як треба відстоювати свої права? Про це йшла мова під час правопросвітницької зустрічі з працівниками культури у м.Конотоп. Фахівчиня Конотопського місцевого центру з надання БВПД Оксана Козіна розповіла, що правова допомога гарантується державою, і наразі налічується низка сервісів, що сприяють якісному та швидкому вирішенню юридичних питань громадян.  

Фахівчиня наголосила, що правові послуги, які надають адвокати та працівники центрів оплачує держава. Присутніх на зустрічі працівників старшого віку  турбували питання нарахування пенсій та збільшення пенсійного віку, отримання субсидій. Оксана Козіна розповіла про особливості виходу на пенсію у 2020 році, етапи індексації пенсій, зростання мінімальної пенсії, надбавку для пенсіонерів категорії 80+.

Мінімальна пенсія буде підвищуватися разом зі змінами прожиткового мінімуму. Так, з 1 липня 2020 року «мінімалка» становитиме 1712 грн. А з 1 грудня 2020 року – 1769 гривень. Таким чином, до кінця року мінімальна пенсія збільшиться на 131 гривню, але підвищення навряд чи торкнеться працюючих пенсіонерів та пенсіонерів-підприємців”, – зазначила юристка.

Діячів культури також цікавили питання щодо збільшення активності телефонних шахраїв та так званих «колекторів», які обманним шляхом вимагають кошти за повернення кредитів ліквідованих банків.

Фахівчиня роз’яснила, що колектори в жодному разі не мають повноважень самостійно примусово стягнути борг або виселити людину з житла, забрати автомобіль чи будь-яке інше майно боржника.

Колектор може і має діяти лише двома шляхами. По-перше, усно, письмово чи при спілкуванні телефоном нагадувати боржнику про необхідність добровільно погасити прострочену заборгованість. По-друге, у разі несплати заборгованості звертатися до суду”, – розяснила фахівчиня.

Після заходу всі бажаючі мали змогу індивідуально проконсультуватися з працівниками Конотопського місцевого центру з надання БВПД.