назад

Правопросвітництво для учнівської молоді у тиждень права

10.10.2018lekciaduk

10 жовтня 2018 року у рамках  тижня правових знань до Дня юриста фахівець Диканського бюро правової допомоги Олександр Олійник спільно з керівником Диканського РВ ДВС Наталією Бринь та начальницею Диканського РВ ДРАЦС Лілією Карпенко провели для учнів Диканського НВК імені М.В.Гоголя лекцію-бесіду на тему «Юрист в сучасних реаліях».

У ході заходу правники розповіли школярам про професію юриста, сфери діяльності працівників органів юстиції, нотаріату, адвокатури, суду, правоохоронних органів, а також про особливості здобуття юридичної освіти.

Після завершення лекції діти мали змогу поспілкуватися з практикуючими юристами та отримати відповіді на запитання.

З нагоди відзначення Дня юриста, в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та з метою виконання Програми правової освіти населення Великопавлівської сільської ради Зіньківського району на 2017-2020 роки, 10 жовтня 2018 року, заступниця начальника Зіньківського бюро правової допомоги Катерина Суконька провела для учнів Великопавлівської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів лекцію на тему “Домашнє насильство – СТОП!”.lexiazinkiv10.10.2018

Юристка пояснила дітям, що розрізняють такі види домашнього насильства як: фізичне, психологічне, економічне та сексуальне. Також працівник бюро зазначила, що держава гарантує захист від кривдника.

За ініціативою поліції або за заявою постраждалої особи до кривдника може бути застосовано терміновий заборонний припис, що передбачає: зобов’язання залишити місце проживання (перебування) постраждалої особи; заборону на вхід та перебування у місці проживання (перебування) постраждалої особи; заборону в будь-який спосіб контактувати із постраждалою особою.

На більш тривалий термін видається обмежувальний припис. Рішення про застосування обмежувального припису приймає суд.

Обмежувальний припис передбачає: заборону перебувати в місці спільного проживання (перебування); усунення перешкод у користування майном потерпілою особою; обмеження спілкування з постраждалою дитиною; заборону наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місця відвідування постраждалої особи; заборону особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, переслідувати її, спілкуватися з нею; заборону вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою.

Катерина Суконька наголосила на тому, що у разі коли особа стала свідком або жертвою домашнього насильства потрібно одразу викликати поліцію – за номером 102 або звернутися за безкоштовною правовою допомогою: 0800-213-103 (Єдиний контакт-центр безоплатної правової допомоги – цілодобово та безкоштовно у межах України).

Цього ж дня 10 жовтня 2018 року фахівчиня Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Гречка провела лекцію на тему «Захист себе від інтернет-шахраїв» на базі Комунального закладу «Полтавської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 34 Полтавської міської ради Полтавської області».34skola

34 skola3

По завершенню заходу було узагальнено підсумки роботи. Після вивчення питань активні підлітки висловлювали власну думку та задавали питання.

Нагадуємо, що Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел.. (0532) 56-02-88.

Диканське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Диканька, вул. Гоголя, 1 (2 поверх), тел. (05351) 9-73-53.

Зіньківське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Зіньків, вул. Воздвиженська, 64, тел.: (05353) 3-34-74 .

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.