назад

Правопросвітництво на Харківщині – разом з патрульною поліцією

Система безоплатної правової допомоги спільно з патрульною поліцією проводить правопросвітницькі заходи в освітніх закладах різного рівня. Фахівець Чугуївського місцевого центру з надання БВПД Юрій Чумак і працівник Управління патрульної поліції в Харківській області Денис Чайковський провели 3 правові уроки для школярів ліцею № 149 м. Харкова.

Правник і правоохоронець зустрілися з учнями 5-Б, 9-А та 9-Б класів ліцею та нагадали їм про права дітей, розповіли про запобігання та протидію булінгу й кібербулінгу.

Денис Чайковський, який закріплений за даним ліцеєм як шкільний офіцер поліції, повідав про правила спілкування з поліцейськими, навів показові приклади з практики роботи правоохоронців Харківщини, відповів на численні питання дітей.

Учням цікаво було дізнатися від Юрія Чумака про 3 важливі кроки, що дозволяють протидіяти булерам:

  • STOP (зупиніть кривдника),
  • TALK (скажіть агресору, що в разі неприпинення його протиправних дій, ви будете змушені повідомити вчителям, батькам, поліції),
  • WALK (зробіть вигляд, що вам байдуже, і йдіть геть).

Також правник представив увазі дітей анімаційні ролики, підготовлені в рамках «Кампанії проти кібербулінгу» Docudays UA: «Mr. Nox» та «Кібербулінг. Як я перестала бути жертвою». Під час обговорення учні отримали рекомендації щодо того, як безпечно користуватися Інтернетом та як поводитися в разі появи кіберзагроз. Звісно, для припинення незаконних дій та притягнення винних до відповідальності необхідно звертатися до поліції.

По закінченні заходів для ліцею були передані плакат «Безоплатна правова допомога» з номером контакт-центру БПД та пам’ятки безоплатної правової допомоги, зокрема, «Паспорт прав дитини» й «Твої права – твій надійний захист. Правові орієнтири для кожної дитини».

Як зауважила завуч з виховної роботи ліцею № 149 Ольга Литовченко, подібні правові уроки є дуже корисними для школярів. А інформація від фахівців, подана в доступній та наочній формі, має стати надійним запобіжником від небезпек булінгу та кібербулінгу на майбутнє.