назад

Правопросвітництво, надання правової допомоги та реалізація пілотних проєктів – в Миколаєві розповіли про співпрацю системи БПД та органів пробації регіону

Більш ніж 300 спільних заходи, в яких взяли участь понад півтори тисячі осіб. Такий результат співпраці системи безоплатної правової допомоги у Миколаївській області та підрозділів пробації протягом 2019 року. Про це повідомили під час прес-конференції «5 років Закону «Про пробацію»: чи стало в Україні жити безпечніше».

За словами директорки Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової дороги у Миколаївській області Наталії Гнатуші, невіддільною частиною заходів пробації є забезпечення доступу до безоплатної правової допомоги, адже людина у такому випадку має масу юридичних проблем. Питання з якими звертаються громадяни під час спільних заходів найрізноманітніші, серед них: поновлення строку для вступу у спадщину, підстави для відмови в призначенні субсидії, питання щодо офіційного працевлаштування, робота по трудовому договору та за договором цивільно-правового характеру, оформлення паспорта замість втраченого тощо.

Ще одним важливим напрямом співпраці є реалізація пілотного проєкту щодо відновного правосуддя неповнолітніх.

«З перших днів впровадження проєкту був запроваджений обмін методичними матеріалами з психологами органів пробації, що допомагає розробити програми ресоціалізації неповнолітніх на більш якісному рівні. Адже вони мають необхідний досвід та напрацювання саме з такою категорією осіб», – відзначила директорка Регіонального центру.

Нагадаємо, що проєкт з відновного правосуддя для неповнолітніх передбачає можливість звільнення від кримінальної відповідальності порушників, які вперше вчинили злочини невеликої або середньої тяжкості. За результатами програми відновлення, якщо неповнолітній відшкодує шкоду, завдану кримінальним правопорушенням, та примириться з потерпілим, кримінальне провадження може бути закрито, а неповнолітнього – звільнено від кримінально відповідальності. При цьому одним з ключових етапів програми відновного правосуддя є робота з психологом, оскільки від цього залежить розвиток особистості неповнолітніх та їх подальша ресоціалізація.