назад

Правопросвітництво в навчальних закладах

Днями заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання БПД Голопристанського місцевого центру Інна Холодняк завітала до Гладківської загальноосвітньої школи, де зустрілася з учнями 7-11 класів. Для них фахівчиня системи БПД провела правопросвітницький захід, під час якого підлітки дізналися про види правопорушень; з´ясували, як протидіяти домашньому насильству та що таке сімейні правовідносини; розв´язували ситуаційні задачі та обмінювалися спостереженнями.

Інна Холодняк розповіла підліткам про види юридичної відповідальності, пояснила, чим вони відрізняються, які заходи застосовуються до особи та з якого віку і за які правопорушення діти несуть відповідальність.
Вони дізнались, що залежно від виду правопорушення і способу покладення відповідальності розрізняють кримінальну, адміністративну, дисциплінарну, цивільно-правову, матеріальну відповідальність.

Говорили і про відповідальність за цькування, яка передбачена Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)».

Підлітки усвідомили, що від булінгу страждають і агресори, і жертви, бо всі переживають емоційні проблеми. Тому Інна Віталіївна закликала учнів не мовчати, підтримувати та шанобливо ставитись один до одного, а в разі виявлення фактів булінгу – розповісти батькам, вчителям, а не намагатися вирішити проблему самостійно.

Вона також повідомила, до кого можна звернутися за допомогою, якщо хтось із присутніх став жертвою цькування, наголосивши, що всі діти, у тому числі діти-сироти та ті, хто позбавлений батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах та хто постраждав унаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, – мають право на всі види правових послуг.

Говорячи про причини насильства в учнівському середовищі, Інна Холодняк виділила домашнє насильство, свідками якого дуже часто стають діти. Це, на думку Інни Віталіївни, є однією з можливих причин агресії та насильства у навчальних закладах.

Окрім того, представниця системи БПД розповіла учням про взаємовідносини в родині і як вони впливають на наше життя та навела такі прислів´я: «Лад в родині – мир у країні», «Згода та лад – у сім’ї скарб».

Сімейні відносини, – зауважила Інна Холодняк, – це непроста щоденна робота, і щоб їх налагодити, потрібно вміти дарувати близьким любов, радість, повагу. Хороші сімейні стосунки не можна купити за гроші або збудувати за одну мить, необхідно відкинути егоїзм, лінь, інші негативні фактори, прагнути до розвитку та самовдосконалення».

Додатково вона розповіла про обов’язок повнолітніх дітей утримувати своїх непрацездатних батьків. Після обговорення присутні отримали інформаційні буклети, пам`ятки з даних тем та візитівки з контактами Голопристанського місцевого центру з надання БВПД.

Варто зазначити, що такі зустрічі дуже корисні для підлітків, бо не тільки вчать, а ще й виховують, вчать критично мислити, аналізувати та дають можливість учням розкритися, висловити власну позицію з того чи іншого питання.