назад

Правопросвітництво як механізм зміцнення сили права

Для кожного громадянина знання своїх прав та вміння ними користуватись  є невід’ємною частиною якісного життя. І тут без правової освіти населення не обійтися, особливо якщо мова йде про вирішення питань у галузі земельних відносин. Тому фахівці Голопристанського та Бериславського місцевих центрів та підпорядкованих їм бюро правової допомоги цій темі приділили окрему увагу, зустрівшись з представниками різних цільових аудиторій.

Так, фахівці Каланчацького бюро правової допомоги Тетяна Філіппова та Світлана Коханевич на базі Територіального центру обслуговування населення провели для громадян пенсійного віку семінар на теми: «Порядок отримання кадастрового номеру на земельну ділянку» та «БПД – доступ громадян до правосуддя».

Що таке кадастровий номер земельної ділянки? Для чого він потрібен і де його отримати? Які документи для цього необхідні? Як отримати кадастровий номер на земельну ділянку з будинком? Як успадкувати земельну ділянку за відсутності її кадастрового номера? – ці питання стали предметом обговорення під час семінару.

Світлана Коханевич покроково роз’яснила порядок оформлення кадастрового номера на земельну ділянку, як відбувається виготовлення технічної документації зі встановлення меж земельної ділянки і торкнулась питань, які стоять на порядку денному у Верховній Раді і які необхідно вирішити для завершення земельної реформи.

Тетяна Філіппова за допомогою презентації розповіла присутнім про безоплатну правову допомогу, про право кожної людини на первинну правову допомогу і певних категорій громадян – на вторинну правову допомогу та пояснила, як скористатись цим правом.

Наприкінці зустрічі Тетяна Філіппова та Світлана Коханевич провели індивідуальне консультування, а присутні відзначили важливість і необхідність таких установ, як центри з надання БВПД та бюро правової допомоги, тому що доступ до захисту своїх прав став більш доступним для пересічних громадян.

Правопросвітницька лекція «Порядок отримання кадастрового номеру на земельну ділянку» була проведена і для клієнтів Каланчацького районного сектору  пробації. Світлана Коханевич розповіла їм про земельну реформу,  порядок отримання кадастрового номеру на земельну ділянку та відповіла на чисельні запитання.

Додатково проінформувала присутніх щодо функціонування системи БПД, перерахувала послуги, які надаються в бюро правової допомоги, та категорії суб’єктів, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

Земельні питання стали ключовою темою й під час зустрічі заступниці начальника відділу правопросвітництва та надання БПД Голопристанського місцевого центру Інни Холодняк з учасниками АТО/ООС, які перебувають на обліку в Голопристанському міськрайонному центрі зайнятості.

Метою зустрічі було обговорення правових проблем, з якими стикаються бійці, та законні шляхи їх вирішення.

Як виявилося, однією з найпоширеніших правових проблем, є відмова представників компетентних органів у наданні учасникам АТО/ООС дозволу на отримання земельних ділянок з різних підстав.

В ході спілкування Інна Холодняк дізналась, що більшість бійців зверталися до відповідних органів з усним проханням, а ті, хто звертався письмово –  неправильно викладали зміст, тому і отримували відказ.

Також однією з причин відмови в наданні земельних ділянок є їх відсутність на тій чи іншій території, на якій учасник АТО/ООС мав намір її отримати.

Враховуючи це, Інна Холодняк повідомила, що громадяни України незалежно від місця проживання мають право отримати земельну ділянку на всій території України та пояснила процедуру направлення заяв і скарг до органів місцевого самоврядування, перелік документів, які потрібно надати, та строки розгляду таких звернень.

Фахівчиня Голопристанського місцевого центру поінформувала присутніх про систему БПД та роз’яснила, якщо є проблеми у складанні заяв, скарг та інших документів правового характеру, або є необхідність представляти інтереси особи в суді, потрібно звертатися до місцевого центру з надання БВПД та вручила всім інформаційні буклети та візитівки з контактами центру.

Фахівчиня Великоолександрівського бюро правової допомоги Тетяна Букач відвідала пана Олександра, який в силу незадовільного фізичного стану не міг звернутися до бюро особисто.

Питання чоловіка полягало в можливості розірвання договору оренди земельної ділянки (паю). Пенсіонер вважав, що дії орендаря відносно його землі не правомірні.

Ознайомившись зі всіма обставинами справи, Тетяна Букач пояснила причини відповідних дій орендаря та роз’яснила процедуру розірвання договору.

Варто сказати, що питання земельного права входять до ТОП-5 найпоширеніших питань і під час роботи дистанційних пунктів консультування, адже для жителів аграрної області, якою є Херсонщина, дана тема  є вкрай важливою.