назад

Правова допомога потерпілим від насильства в сім’ї

27 лютого з метою інформування постраждалих осіб від насильства в сім’ї про їх права і можливість отримання безоплатної правової допомоги, фахівцем Черкаського місцевого центру з надання БВПД Іриною Крутоус, спільно зі спеціалістами Черкаського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, здійснено соціально-профілактичні виїзди до сімей, які зазнали домашнього насильства.

Під час заходу відвідано 5 сімей, яким надано інформаційну, психологічну та юридичну допомогу. Повідомлено, що відповідальність за вчинення домашнього насильства передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від 150 до 240 годин або арешт на строк до 6 місяців. Крім цього, злочинцю, який вчинив дії будь-якої форми домашнього насильства, загрожує обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі до 2 років. Засудженого чи підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення можуть зобов’язати пройти програму для кривдників.

Поряд з цим, роз’яснено, що суд може накласти на особу, що здійснила чи підозрюється у вчиненні побутового насильства, низку обмежувальних заходів. Наприклад, заборонити спільно проживати з постраждалим, обмежити спілкування з дитиною, заборонити наближатись до потерпілої особи на визначену відстань тощо.

Сім’ї отримали буклети, пам’ятки, щодо дій у випадках насильства та практичні рекомендації щодо поведінки в конфліктних ситуаціях, способів подолання агресивних станів.

Дізнатися адресу найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або бюро правової допомоги можливо за номером телефону: 0 800 213 103. Контакт-центр працює цілодобово, дзвінки безкоштовні в межах України.

Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації: 0 800 500 335 або 116 123 (короткий номер з мобільного телефона).