назад

Правова допомога військовослужбовцям Чернігівщини

«На захисті прав тих – хто захищає нашу батьківщину» – такими словами можна описати роботу працівників системи безоплатної правової допомоги Чернігівщини, що стосується правової підтримки наших захисників. Вирішення земельних спорів, прийняття спадщини, стягнення та визначення розміру аліментів, питання пов’язані з оплатою житлово-комунальних послуг, оформлення пільг – питання з вирішенням яких стикаються військові, окрім цього, до них додаються проблеми, пов’язані з проходженням служби, а саме: оскарження доган, отримання грошової компенсації за неотримане речове майно, отримання грошової компенсації за невикористані дні відпустки, перерахунок та виплата індексації та інше.

 

Тому, для підвищення правової обізнаності військовослужбовців, надання юридичних консультацій, інформування про діяльність центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги Чернігівщини провели низку правопросвітницьких заходів, в ході яких військовослужбовці були ознайомлені з корисною правовою інформацією та отримали правові консультації за місцем проходження служби.

10 жовтня 2019 року директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко спільно з керівником Головного територіального управління юстиції у Чернігівській області Олегом Трейтяком відвідали Чернігівський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки військовослужбовців, де провели правопросвітницький захід та надали правові консультації військовослужбовцям, які проходять службу в даній установі, а також особам, що призиваються на строкову військову службу.
У Сновську, під час проведення урочистих заходів з нагоди урочистого відкриття у міському парку стели «Захисник України», що відбулись 11 жовтня, взяла участь начальник Сновського бюро правової допомоги Ірина Литвиненко. По завершенню заходу провела правове інформування, а також надала консультації всім бажаючим військовослужбовцям, які були присутні на заході.

16 жовтня фахівчиня Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Наталія Воронецька зустрілась з військовослужбовцями. В ході зустрічі присутнім було надано актуальну інформацію правового характеру, що стосувалась як проходження військової служби та нюансів пов’язаних з нею так і повсякденних, життєвих питань.
Під час проведених заходів військовослужбовці отримали детальну інформацію з питань пов’язаних: з правом на безоплатну правову допомогу;
правом на безоплатне отримання земельної ділянки; правом на безоплатне медичне забезпечення; правом на безкоштовний проїзд; правом на знижку на оплату житлово-комунальних послуг.

Юридичні консультації стосувались наступних питань: порядку сплати за житлово-комунальні послуги власником квартири, який перебуває на строковій військовій службі; порядку притягнення до кримінальної відповідальності та погашення судимості; порядку виконання рішення суду у справі щодо притягнення до адміністративної відповідальності; виконання рішення суду щодо сплати штрафу; щодо переліку підстав для відстрочки від проходження строкової військової служби.