назад

Правова допомога внутрішньо переміщеним особам на Золотоніщині

Вторгнення російських загарбників на нашу землю та постійні обстріли українських міст змусили багатьох людей покинути свої домівки та шукати прихисток в більш безпечних регіонах нашої держави. Більше тисячі таких громадян – внутрішньо переміщених осіб прийняла і Золотоніська міська територіальна громада. Значну частину ВПО в громаді становлять особи ромської національної меншини.

Задля підвищення обізнаності громадян щодо своїх прав та механізмів їх захисту, за сприяння соціального партнера Золотоніського місцевого центру керівника громадської організації «Аме Рома» Володимира Бамбули, на базі Центру «Діалог між поколіннями» міста Золотоноша, фахівці Золотоніського місцевого центру з надання БВПД провели круглий стіл на тему «Права та пільги для внутрішньо переміщених осіб».

Під час заходу працівники системи БПД відповіли на найбільш актуальні для громадян запитання: хто може отримати статус ВПО, куди звертатися для отримання відповідної довідки, яка допомога надається внутрішньо переміщеним особам, тощо.

Юристи розповіли, що внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру (ст. 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»).

На отримання довідки і внесення інформації до Єдиної бази даних внутрішньо переміщених осіб мають право особи, які перемістилися з 24 лютого 2022 року (дата введення режиму воєнного стану) з наступних областей: Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Київська, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська, Чернігівська, а також з міста Київ.

Куди звертатися за отриманням довідки ВПО?

Для отримання довідки особа повинна звернутися за місцем свого фактичного перебування до:

  • структурного підрозділу з питань соціального захисту населення,
  • уповноваженої особи територіальної громади,
  • центру надання адміністративних послуг.

Також статус внутрішньо переміщених осіб та відповідні соціальні виплати можна оформити через Портал Дія.

На яку допомогу можуть розраховувати ВПО?

Безоплатна вторинна правова допомога для ВПО

Відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті,здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складанні документів процесуального характеру.

Громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО, мають право на безоплатне представництво їхніх інтересів з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО.

Допомога на проживання ВПО

Допомога на проживання надається особам, які перемістилися з тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя, а також із Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської областей та міста Києва.

Допомога на проживання надається за березень та квітень 2022 року всім внутрішньо переміщеним особам у таких розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей – 3 000 гривень;
  • для інших осіб – 2 000 гривень.

Починаючи з травня 2022 року допомога на проживання буде надаватися внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), а також внутрішньо переміщеним особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Виплата допомоги здійснюватиметься через АТ «Ощадбанк» на банківський рахунок (за стандартом IBAN), який отримувач вказав під час звернення із заявою на отримання такої допомоги.

Також юристи звернули увагу присутніх на те, що громадянам, які приймають у своїх домівках переселенців, уряд відшкодовуватиме витрати на комунальні послуги за спеціальною процедурою.

Наприкінці заходу всі бажаючі громадяни змогли отримати кваліфіковані консультації юристів з необхідних правових питань.

Довідково.

Для отримання безоплатної правової допомоги звертайтесь до бюро правової допомоги Золотоніського місцевого центру, яке знаходиться за адресою: м. Золотоноша, вул. Новоселівська, 1 офіс 17.

Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua