назад

Правова освіта – посилення спроможності місцевих громад

Фахівці системи безоплатної правової допомоги Сумщини взяли участь у панельній дискусії «Демократичні інструменти взаємодії в громаді» в межах проєкту «Правова освіта – посилення спроможності місцевих громад», який реалізується ГО «Громадське коло» у партнерстві із Сумським місцевим центром з надання БВПД за підтримки МФ «Відродження»

Захід проводиться з метою розвитку взаємодії громад з органами місцевого самоврядування та впровадження громадських ініціатив. Участь у ньому взяли представники поліції, депутати Сумської обласної ради, громадські активісти, представники освіти та культури Сумського та Путивльського районів.

Захід відкрила голова ГО «Сумське громадське коло» Ніна Чернявська, яка наголосила на важливості та необхідності такої роботи особливо зараз, коли активно триває процес децентралізації, а також подякувала присутнім за допомогу в реалізації проєкту та всебічну підтримку.

Учасники поділились своїми напрацюваннями та проблемами, які виникають при роботі з громадами. Обговорили спільні шляхи співпраці у напрямку розширення районів роботи та можливості, що відкриваються перед громадами. Значну увагу приділили питанню навчання активних жителів громад, які можуть користуватися можливостями та брати відповідальність за розвиток свого регіону.

Заступник директора Сумського місцевого центру Наталія Шестерніна розповіла про способи розширення територій обслуговування як шляхом збільшення точок доступу населення до безоплатної правової допомоги, так і як шляхом здійснення виїзних консультацій, відкриття дистанційних консультаційних пунктів, а також взаємодії з місцевими органами самоврядування, у тому числі і в напрямку збільшення кількості  проведення правопросвітницьких заходів.

Фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області  Наталія Поставська наголосила на важливості укладення громадськими організаціями з органами влади, державними установами Меморандумів (договорів) про співпрацю, де були б чітко визначені напрямки реалізації заходів. Акцентувала увагу й на формах співпраці з громадськими організаціями.