назад

Правова освіта з питань забезпечення соціальних прав внутрішньо переміщених осіб

67631007 1263138813848968 6549040800947240960 nЧи мають право звернутися за призначенням допомоги на проживання ВПО, які перебувають на підконтрольній території лише 1-5 днів на місяць? Хто має здійснювати контроль за перетином лінії розмежування (60 днів) ВПО-отримувачами пенсії? Чи маємо право знімати з обліку та скасовувати дію довідки на підставі інформації, яка знаходиться в Єдиній інформаційній базі (система “Аркан”)?

На ці та багато інших питань представників Управлінь соціального захисту населення та територіальних відділень Пенсійного фонду України з усієї області відповідали впродовж 6 та 7 серпня організатори, модератори та лектори координаційного семінару на тему: “Практичні аспекти забезпечення соціальних прав внутрішньо переміщених осіб”

У Запоріжжі вищезазначений захід організувало Агентство ООН у справах біженців спільно з Радником з питань ВПОБлагодійним фондом “Право на захист” та Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях.

Під час сесій учасники та лектори обговорювали питання, що стосувалися реєстрації внутрішньо переміщених осіб та призначення їм адресної допомоги. Розглянули ситуації відсутності реєстрації постійного місця проживання на неконтрольованих територіях України та наявності реєстрації постійного місця проживання та контрольованих територіях України.

Приділили увагу наступним питанням, а саме:

* соціальні виплати для ВПО, що працевлаштувалися після закінчення 6-місячного терміну;

* адресна допомога дітям, батьки яких розлучилися;

* право на адресну допомогу для осіб, які перемістилися в межах одного населеного пункту;

* призначення допомоги малозабезпеченим сім’ям ВПО;

* актуальні питання соціальної адаптації та інтеграції внутрішньо переміщених осіб. Зацікавленість слухачів та жваве обговорення викликали приклади з міжнародного досвіду та бачення шляхів вирішення в Україні зазначених вище питань.

Не оминули увагою причини скасування довідки ВПО та можливості призначення соціальних виплат тим особам, довідка ВПО яких була скасована.

Сергій Щеголь, адвокат регіональної команди БФ “Право на захист” ознайомив слухачів з судовою практикою благодійного фонду у Запорізькій області.

Директор Регіонального центру Павло Наливайко презентував слухачам сесію на тему: “Правові аспекти забезпечення соціальних прав внутрішньо переміщених осіб системою безоплатної правової допомоги“. Керівник РЦ навів статистичні показники щодо звернень зазначеної категорії до місцевих центрів та бюро правової допомоги у Запорізькій та Донецькій областях, перелічив питання, з якими найчастіше приходять ВПО до установ системи надання БПД і нагадав куди та як переселенці можуть звернутися за правовою допомогою. Наприкінці сесії Павло Наливайко порадив слухачам використовувати у своїй роботі WikiLegalAid -довідковo-інформаційну платформу правових консультацій. У цьому інтернет-ресурсі, окрім відповідей на найактуальніші правові питання, можна67765641 356865241931000 5747764594034606080 n знайти судову практику та зразки правових документів.

Анастасія Перепелиця, радниця з питань ВПО у Запорізькій області, закцентувала увагу на координації діяльності органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад та системи соціального захисту з метою посилення соціальної інтеграції ВПО.

Окремо було приділено увагу питанням, що стосувалися практичних аспектів застосування ЗУ “Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб” та нормативно-правових документів, що регулюють пенсійне забезпечення ВПО.

Слухачі координаційного семінару також обговорили усе, що стосується соціальних прав ВПО: реалізація виборчого права, механізм відновлення втрачених документів, легітимність документів, виданих на неконтрольованій території.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).