назад
12.05.22

Правове інформування внутрішньопереміщених осіб на Полтавщині

Україна подолала рубіж 73-х днів війни. Наша держава продовжує відстоювати свою незалежність та майбутнє, а також загальноєвропейські цінності свобода i демократії. У цьому протистоянні Україна щодня зіштовхується з небаченими раніше в світі звірствами, варварськими атаками та військовими злочинами з боку російських окупантів. Частина території нашої країни незаконно анексована агресором, частина країни тимчасово окупована цим же агресором, на частині України ведуться бойові дії. Величезна кількість громадян України вимушені були покинуть свої домівки i виїхати на підконтрольну Українській владі територію в пошуках захисту, а часто i просто порятунку. Полтавщина з першого дня війни приймала й досі приймає внутрішньо переміщених осіб. Але разом з отриманням допомоги соціальної гуманітарної та психологічної переселенці також потребують правової допомоги та захисту.

Про  те, які пільги та гарантії для мають внутрішньопереміщені особи, куди їм звертатися за їх отриманням, як  система безоплатної правової допомоги  допомагає таким особам розповіла начальниця відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Юлія Козаченко переселянцям, які знайшли прихисток в   одній із територіальних громад області.

«Згідно з Законом України “Про безоплатну правову допомогу”, внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що полягає в захисті, здійсненні представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складенні документів процесуального характеру. А громадяни України, що звернулися із заявою про взяття їх на облік як внутрішньо переміщених осіб, мають право на представництво інтересів з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО» – повідомила  фахівчиня Регіонального центру.

Під час заходу  Юлія Козаченко поінформувала про  те,  хто може отримати статус внутрішньо переміщеної особи та як його не втратити, які державні органи здійснюють захист прав цієї категорії громадян те, як отримати компенсацію за зруйноване житло, як бути якщо стали свідком воєнного злочину та куди звертатися для його фіксації.

Також представниця системи БПД області  повідомила,  що відповідно до ч.1 ст. 40 Кримінального кодексу України не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками. Наприклад, не буде притягнута до кримінальної відповідальності людина, яка під дією тортур розголосила державну таємницю.