назад

Правові читання в Ужгородській центральній міській бібліотеці з нагоди Дня незалежності України

Команда Закарпатської юстиції та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги 21 серпня завітала до Ужгородської центральної міської бібліотеки, де провела правові читання з нагоди 28-ої річниці Незалежності України.

Працівниця бібліотеки Андріана Гузак, наголосила, що одним із основних напрямків бібліотечного інформування є вміння формувати національну свідомість та донести до молодого покоління, що любов та повага до своєї країни – це головні цінності незалежної держави.
Фахівці Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Леся Тимчук та Владислав Товтин розповіли працівникам та відвідувачам бібліотеки про мету й завдання загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!», що навчає громадян користуватися своїми правами та захищати їх у разі порушення.
Присутні також дізналися про ініціативи та кампанії: захист прав аграріїв; захист прав підприємців; протидія корупції у вищих навчальних закладах; захист прав дітей та стягнення аліментів – #ЧужихДітейНеБуває, протидія насильству -#СтопНасильство; інформування про можливі механізми реагування на випадки булінгу та захисту постраждалих – #СтопБулінг, а також ініціативу, спрямовану на те, щоб українські діти стали більш захищеними, а батьки – відповідальними – #ВідповідальнеБатьківство.
Йшлося і про правопросвітницьку кампанію #ЯМаюПравоБутиПрисяжним, що реалізується Міністерством юстиції України спільно з Державною судовою адміністрацією України. Зокрема, особа, яка виявила бажання стати присяжним, має звернутися до місцевої ради із заявою про включення до списку присяжних. Саме органи місцевого самоврядування формують і затверджують список громадян, які постійно проживають на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду, відповідають вимогам до присяжних та дали згоду бути присяжними.

Про систему безоплатної правової допомоги учасників правових читань поінформувала представник Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Оксана Дудаш. Так, право на безоплатну вторинну правову допомогу мають малозабезпечені, внутрішні переселенці, діти, жертви насильства, учасники бойових дій та ін. Первинну правову допомогу, тобто, консультації, роз’яснення, складання скарг, заяв (окрім процесуального характеру) мають усі громадяни України. Отримати юридичну підтримку можна, звернувшись до найближчих місцевих центрів та бюро правової допомоги, або зателефонувавши за єдиним контакт-номером системи БПД 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні.

    В ході правових читань його учасники переглянули відеоролик «Цілі та досягнення проекту Я МАЮ ПРАВО!». Також, міській бібліотеці з буклетів та плакатів, розроблених у рамках проекту «ЯМП!», створений постійно діючий інформаційний куточок для користувачів бібліотеки, інформують у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області.