назад

Правові кінопокази на Херсонщині

Започаткована системою БПД нова форма правопросвітницьких заходів «Правовий кінозал» ширіться Херсонщиною. Це вже третій кінопоказ у грудні, до якого, крім студентів Херсонського державного університету та десятикласників Бериславської загальноосвітньої школи №3, долучилися й підопічні Голопристанського геріатричного пансіонату.
Перегляд стрічки на юридичну тематику для них організували директорка Голопристанського місцевого центру з надання БВПД Ірина Кеба та заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання БПД Інна Холодняк, а також головна спеціалістка Олешківського бюро правової допомоги Тетяна Бабаскіна.

Вітаючи підопічних геріатричного пансіонату, Ірина Кеба нагадала про їх конституційне право на професійну юридичну допомогу та які послуги можна отримати в Голопристанському місцевому центрі та підпорядкованих йому бюро і запропонувала переглянути фільм «Суддя» (2014) з подальшим обговоренням і порівнянням судової системи в США та Україні.

У центрі уваги юридичної драми «Суддя» успішний адвокат, який за трагічних обставин повертається до рідного міста на похорон матері та дізнається, що його батька – суддю – підозрюють у вбивстві злочинця, який повернувся з місць позбавлення волі. Син хоче допомогти батькові, але у зв’язку з напруженими відносинами суддя відмовляється від допомоги успішного адвоката, але згодом все ж таки син вмовляє батька прийняти його пропозицію. У суді ж прокурор, допитуючи обвинуваченого, розпитує про ніч вбивства, але той нічого не пам’ятає. Адвокат вже впевнений у перемозі, але батько-суддя раптово згадує, що могло стати його мотивом: він зустрів убитого у  продуктовому магазині і той сказав блюзнірську фразу про дружину судді і вбиту дівчину. Син йде на відчайдушний крок і розкриває в суді хворобу батька, в надії, що суд поставиться до нього з поблажливістю. У результаті присяжні виносять вердикт: за звинуваченням у вбивстві першого ступеня – не винен, за звинуваченням у ненавмисному вбивстві – винен. Суддя отримує 4 роки в’язниці, але через 7 місяців за клопотанням з міркувань гуманності його достроково випускають. Син проводить з батьком останній день його життя, після чого його цінності і ставлення до життя змінюються.

Після перегляду фільму відбулося жваве обговорення. Присутнім сподобалась система судового процесу, а також те, що судовий розгляд відбувається за участі присяжних. І маючи за плечима достатній життєвий досвід, були здивовані тим, що суддя отримав реальний строк за скоєний злочин.

По закінченню заходу працівники Голопристанського місцевого центру проконсультували всіх бажаючих та вручили інформаційні буклети та візитівки з контактами місцевого центру.