назад

Правові консультації для військовослужбовців, учасників бойових дій, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та осіб зі статусом «діти війни» надавали під час відвідин Чернігівського військового госпіталю

Військовослужбовці мають право на безоплатну кваліфіковану медичну допомогу у військово-медичних закладах охорони здоров’я, що визначено статтею 11 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». З метою підвищення рівня правової обізнаності військовослужбовців, про ці та інші права, визначені законом пільги для учасників бойових дій, надання правових консультацій 07 серпня працівники Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги, Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, спільно з представником правозахисної громадської організації «МАРТ» відвідали підопічних Чернігівського військового госпіталю.
У заході взяли участь: директор Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Володимир Бобруйко, заступник начальника відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Чернігівського місцевого центру Данило Павлюк, юрист громадської організації «МАРТ» Дмитро Науменко та головний спеціаліст відділу комунікації та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги у Чернігівській області Дмитро Савуляк.

Під час спілкування з військовослужбовцями Володимир Бобруйко ознайомив присутніх з правопросвітницькими кампаніями, які реалізовує Міністерство юстиції, спільно з системою безоплатної правової допомоги та громадськими організаціями. Зокрема, правопросвітницьку програму «Я маю право», що має на своїй меті збільшення правової освіти громадян та навчання механізмам захисту своїх прав законним шляхом. Також, говорили про правопросвітницьку кампаніїю «Чесна платіжка», яка діє у відповідності з постановою Уряду від 26 червня 2019 року №560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг», згідно з якою запроваджується гранична ціна на послуги для населення міст обласного значення та міста Києва з постачання теплової енергії та з постачання гарячої води на опалюваний період 2019/20 року. Гранична вартість тепла зафіксована на рівні 1400 гривень за 1 Гкал за наявності лічильника або 35,21 грн за 1 кв.м у разі відсутності лічильника. На гарячу воду по всій Україні встановлено граничний тариф для населення на рівні 83,66 грн за 1 куб.м за наявності сушарок та підключення їх до систем постачання гарячої води, 75,74 грн. за 1 куб.м.грн за 1 м3 – у разі їх відсутності.

Данило Павлюк проінформував слухачів про «Відповідальне батьківство», обов’язки, які покладені на батьків, пов’язані з вихованням та забезпеченням добробуту дітей, порядок призначення, визначення розміру та стягнення аліментів з одного з батьків, котрий проживає окремо від сім’ї. Також, звернув увагу на зміни, яких зазнало виконавче законодавство в частині боротьби з ухилянням від сплати аліментів чи недобросовісного виконання цієї норми закону. Зазначив, що законом передбачено примусове стягнення аліментів з заробітної плати платника аліментів, у разі наявності заборгованості по виплаті аліментів, в тому числі можлива заборона виїзду за кордон чи обмеження права керування транспортним засобом.

Під час проведення заходу за правовими консультаціями, які надавалися правниками, особи зверталися за роз’ясненнями з таких питань як: розірвання попереднього договору; звільнення зі строкової військової служби за сімейними обставинами; отримання грошової компенсації за невикористані дні щорічної основної відпустки; терміни проходження строкової військової служби для осіб, що здобули вищу освіту та алгоритм дій у випадку якщо командування військової частини ігнорує ці факти; забезпечення учасників бойових дій санаторно-курортним лікуванням, можливість отримання компенсації за невикористане право на санаторне лікування чи відшкодування витрат за самостійно оплачене санаторне лікування, перерахунок пенсійного забезпечення для військових пенсіонерів; алгоритм дій під час приватизації земельної ділянки та оскарження дій органів до компетенції котрих входить вирішення цього питання.

На всі звернення було надано вичерпні, змістовні відповіді. Особи, які звернулись за консультаціями, були ознайомлені з нормами законів, котрі регулюють вирішення їхні правових питань. Присутнім, які є суб’єктами відповідно до вимог статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»(Закон), було запропоновано звернутись до Центрів з надання БВПД за отриманням вторинної правової допомоги.

Дмитро Науменко зауважив, що особи, на яких не поширюється дія статті 14 Закону, завжди можуть отримати безкоштовну правову допомогу, звернувшись до громадської організації «МАРТ», та поширив інформаційні матеріали.
Серед присутніх були розповсюджені інформаційні буклети правової тематики, зразки заяв для звернення до теплопостачальних компаній та органів місцевого самоврядування для приведення тарифів на теплопостачання та гарячу воду відповідно до постанови Уряду №560 від 26 червня 2019 року.