назад

Правові поради: як правильно погасити кредит

Черговий випуск програми «Допоможи собі», що виходить   на телеканалі «KRATU», присвячений особливостям погашення кредиту. Заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко пояснила, як правильно погасити кредит і що потрібно знати, аби вчасно розрахуватися з банком; які способи погашення кредиту існують та де дізнатися про точну суму оплати по кредиту або суму заборгованості.

Якщо ви є позичальником і маєте фінансові зобов´язання, радимо переглянути передачу і дослухатися до порад юристки.

Головне, що треба знати,  аби погасити кредит правильно і вчасно, це:

  • графік погашення кредиту або розрахункову дату за кредитною карткою;
  • точну суму, яку необхідно погасити на конкретну дату;
  • способи погашення кредиту;
  • комісії, які банк утримує при кожному з варіантів погашення кредиту.

Графік погашення кредиту

При видачі іпотечного кредиту, автокредиту або цільового кредиту на товар (наприклад, на побутову техніку) зазвичай затверджується графік погашення.

Графіки платежів (згідно із строковістю, що визначена у кредитному договорі, – щомісяця, щокварталу тощо) повинні міститися у кредитному договорі. У них детально має бути розписана сукупна вартість кредиту у розрізі сум погашення основного боргу, сплати процентів за користування кредитом, вартості всіх супутніх послуг, а також інших фінансових зобов’язань споживача за кожним платіжним періодом.

Для кредитної картки банк встановлює конкретну розрахункову дату, до якої клієнт повинен повністю або частково погасити заборгованість. В одних банках це потрібно зробити до 25-го числа кожного місяця, в інших розрахункова дата — це дата укладення договору.

Способи (схеми) погашення кредиту:

– разове погашення: заборгованість погашається в день, визначений у кредитному договорі або достроково на бажання позичальника чи на вимогу кредитора (з попереднім повідомленням позичальника);

– поступове повернення кредиту рівними частинами основного боргу – передбачає погашення основної суми кредиту рівними частками протягом усього періоду кредитування. Таким чином кожна наступна процентна виплата менша, ніж попередня, тому що непогашений залишок основної суми постійно зменшується.

погашення кредиту рівними строковими виплатами (аннуїтетне погашення). Цей метод передбачає рівномірне часткове погашення боргу (аннуїтетними платежами), Остаточно кредит погашається одночасно з останнім внеском. Аннуїтетні платежі – це рівні платежі, що здійснюються через рівні проміжки часу протягом певної кількості періодів;

 погашення кредиту змінюваними строковими виплатами. Щомісячні платежі, що сплачуються позичальником за цим методом погашення, включають у себе платіж з погашення основної суми боргу та сплату процентів за користування кредитними коштами. При цьому щомісячне погашення наданих кредитних коштів здійснюється нерівними за розміром частинами протягом періоду користування кредитом до дати повного його повернення. Розміри процентних платежів зменшуються пропорційно зменшенню розміру заборгованості за кредитом.

Точну суму, яку необхідно сплатити по кредиту, та заборгованість за кредитом можна дізнатися:

  • зателефонувавши на телефонну лінію відповідного банку. Спочатку, щоб ідентифікувати вас, оператор попросить назвати анкетні дані, номер кредитного договору або кредитної картки. Після цього вам скажуть суму до погашення;
  • через інтернет-банк (додаток через мережу Інтернет, яким можна скористатися за допомогою комп’ютера, ноутбука) або мобільний банкінг (мобільному додатку на смартфон). Там можна знайти інформацію про стан кредиту і поточну заборгованість за ним. Зареєструватися у вказаних додатках можна самостійно або попросити допомоги співробітника банку;
  • завітати особисто до відділення банку.