назад

Правовий алгоритм виїзду дітей за кордон. Консультації фахівців системи БПД

Нарешті настало довгоочікуване літо і батьки бажають оздоровити своїх дітей, зокрема і за кордоном. Під час планування подорожі за кордон із дітьми батьки часто стикаються із досить заплутаним законодавством щодо виїзду неповнолітніх дітей за кордон. Питання виникають стосовно того, чи потрібен дозвіл одного чи двох батьків, як бути, якщо батьки розлучені, яким є термін дії дозволу батьків на виїзд дитини за кордон тощо.

Про те, які правові нюанси слід врахувати батькам плануючи поїздку за кордн читайте у чергових консультаціях фахівців Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області.

Законодавством України, зокрема п. 3 ст. 313 Цивільного кодексу, передбачено право дитини, яка досягла шістнадцяти років, на вільний самостійний виїзд за межі країни. Процедура вивезення дітей, які не досягли шістнадцяти років, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених ними, відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України, здійснюється за нотаріально посвідченим дозволом другого з батьків. Виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за згодою обох батьків (усиновлювачів) (далі – батьки) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку, у тому числі в супроводі членів екіпажу повітряного судна, на якому вони прямують.

Нотаріальна згода батьків на вивезення дітей за кордон є юридичним документом, що запобігає незаконному вивезенню (викраденню) дітей з України. Дозвіл батька (матері) на перетин дитиною кордону потрібен тільки громадянам України. Діти, які мають громадянство інших держав, виїжджають з України без пред’явлення довіреності.

Для цього нотаріусу потрібно надати такі документи: оригінали паспортів батьків, їх ІПН та свідоцтво про народження дитини. При цьому, форма довіреності залежить від того, хто супроводжує дитину в подорожі. Якщо дитина виїжджає з країни в супроводі близьких родичів (бабусі, дідуся, дядьки, тітки, брата, сестри), нотаріально завірений дозвіл на перетин дитиною кордону повинен надаватися і батьком, і матір’ю.

При складанні нотаріально завіреної заяви на виїзд малолітньої (неповнолітньої) дитини з України обов’язково вказується інформація про особу, що супроводжує дитину (довіреність оформляється на її ім’я), країни подорожі (включаючи транзитні), а також цілі і терміни поїздки.

УВАГА! Перетин кордону здійснюється виключно за оригіналом довіреності (згоди) на виїзд.

Слід зазначити, що строк довіреності на дитину для виїзду за кордон прописується індивідуально, так як період її дії безпосередньо залежить від цілей подорожі. На законодавчому рівні передбачено оформлення батьківської згоди на кожну поїздку окремо, однак в деяких випадках (лікування, навчання, спілкування з родичами тощо) довіреність може бути оформлена на кілька поїздок.

Звертаємо Вашу увагу, що законодавством також встановлені випадки, коли покинути Україну можна без згоди батька (матері) на виїзд дитини. Так відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України така згода не потрібна у випадках: якщо другий з батьків є іноземцем або особою без громадянства, що підтверджується записом про батька у свідоцтві про народження дитини, та який (яка) відсутній у пункті пропуску; якщо у паспорті громадянина України для виїзду за кордон, з яким перетинає державний кордон громадянин, який не досяг 16-річного віку, або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України чи відмітка про взяття на постійний консульський облік у дипломатичному представництві або консульській установі України за кордоном.

Крім того, також згода батьків не потрібна у разі пред’явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій: свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків; рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім; рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків; довідки про народження дитини, виданої відділом реєстрації актів цивільного стану, що посвідчує, що жінка є одинокою матірю та відомості про батька дитини зазначені зі слів матері; довідки про наявність заборгованості із сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, виданої органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем; свідоцтва про народження дитини, виданого компетентним органом іноземної держави, що не містить відомостей про батька дитини, легалізованого або засвідченого апостилем, а також без будь-якого додаткового засвідчення у випадках, передбачених міжнародним договором України.

Без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі тимчасового виїзду з України на строк до одного місяця під час пред’явлення батько (мати) може вивезти дитину у разі предявлення рішення суду або органу опіки та піклування (районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі його утворення), сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади) або їх копій, засвідчених нотаріально чи органом, який їх видав, у якому визначено (підтверджено) місце проживання дитини з одним із батьків, який має намір виїзду з дитиною або який уповноважив на це нотаріально посвідченою згодою інших осіб.

Якщо ж поїздку за кордон з дитиною планує той із батьків, хто проживає окремо від дитини, тобто місце проживання дитини служба в справах дітей або суд визначив не з ним, то він незалежно від строку поїздки та за умови відсутності в нього заборгованості з виплати аліментів повинен буде отримати письмову нотаріально засвідчену згоду другого з батьків на виїзд дитини за кордон. Отримувати нотаріальну згоду другого з батьків належить напередодні кожної майбутньої поїздки дитини.

Утім, якщо другий із батьків, з яким проживає дитина, не дасть своєї згоди на тимчасовий виїзд дитини за кордон з іншим із батьків упродовж 10 днів із моменту повідомлення про вручення йому рекомендованого листа з таким проханням, законодавець передбачає можливість звернутися до суду для одержання дозволу на виїзд дитини за кордон без згоди другого з батьків.

Такі справи розглядаються в порядку спрощеного позовного провадження, а отже, не довше 60 днів від дня відкриття провадження в справі.

У випадках, коли батьки розлучені дитина проживає з мамою, а при розлученні питання щодо визначення місця проживання дитини не вирішували, бо спору з цього питання не виникало і мама наразі хоче вивезти дитину вона має отримати нотаріальну посвідчену згоду батька. Якщо такої згоди немає,то єдиний варіант – звернутися до органів опіки та піклування або до суду для отримання рішення про визначення місця проживання дитини.

У випадку, якщо місце проживання батька відомо, він не ухиляється від сплати аліментів та належно виконує батьківські обов’язки, його необхідно поінформувати про тимчасовий виїзд дитини за межі України рекомендованим листом. У листі має бути вказана мета поїздки і час, на який мати з донькою покидають територію України.

На термін більше одного місяця мати може виїхати з донькою за кордон без згоди батька, якщо батько має заборгованість зі сплати аліментів, розмір якої перевищує у сумі сплати аліментів за 4 місяці та 3 місяці, якщо дитина є тяжкохворою або дитиною з інвалідністю (у цьому випадку ще потрібно мати довідку, що підтверджує хворобу чи інвалідність) або мати має рішення суду або органу опіки про визначення місця проживання дитини.

Довідку про заборгованість можна отримати, попередньо звернувшись до державної виконавчої служби або до приватного виконавця.

У всіх інших випадках нотаріально посвідчена згода батька необхідна.

Якщо ж батьки розлучені, дитина живе з мамою, за кордон її хоче вивезти тато, то у таких випадках батько може вивезти за кордон (незважаючи на те, на який термін), якщо не має заборгованостей з аліментів та отримав нотаріально посвідчену згоду матері. Для отримання згоди він має письмово звернутися до матері дитини. У разі якщо протягом 10 днів мати не надасть згоди, то для вирішення питання необхідно звернутися до суду.

Іншого можливого варіанту у разі конфліктного вирішення такого питання, крім суду, немає.

Отримувати нотаріальну згоду батько має щоразу, коли планує виїзд з дитиною за кордон.

Усі документи потрібно буде показати при перетині кордону.

Трапляються випадки, коли дитина, місце проживання якої офіційно зареєстровано з мамою, проте фактично вона живе разом з батьком. У даному випадку батько має письмово звернутися до мами за наданням нотаріально посвідченої згоди на виїзд.

Якщо батьки перебувають у шлюбі, то тому з батьків, який буде супроводжувати дитину необхідний дозвіл другого з батьків.

Досить часто у юридичній практиці зустрічаються випадки, коли один з батьків не дає згоду на виїзд неповнолітніх дітей з України. У таких випадках, якщо мирним шляхом досягти компромісу не вдається, єдиним варіантом вирішення проблеми є звернення до суду.

Особливу увагу слід при цьому слід приділити складанню позовної заяви, оскільки від переконливої аргументації необхідності вивезення дитини за кордон залежить результат судового розгляду. Доказом може послужити довідка з медичної установи про потребу в лікуванні за кордоном, якщо метою поїздки є оздоровлення, або письмовий доказ родинних зв’язків, якщо подорож викликана бажання відвідати родичів, які живуть в іншій країні.

Звертаємо Вашу увагу, що неповнолітні діти можуть перетинати межі України за допомогою закордонного паспорту, проїзного документу або за закордонним паспортом батьків (з внесеними даними про дитину). Слід зазначити, що Міграційна служба України припинила виготовлення проїзних документів для дітей, а також їх внесення в закордонні паспорти батька або матері. Дійсний проїзний документ дитини може використовуватися для виїзду за кордон до закінчення терміну дії, але не пізніше, ніж до 1 жовтня 2019 року.

Необґрунтована та безпідставна відмова одного з батьків у наданні згоди на вивіз дитини за кордон, здійснена всупереч інтересам дитини, є підставою для звернення до суду з метою вирішення питання про надання дозволу на виїзд дитини за кордон за відсутності згоди одного з батьків.

Нагадуємо, що отримати безоплатну правову допомогу та захистити свої права Ви зможете звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел. (0532) 56-02-88.

Кременчуцький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Кременчук, вул. Небесної сотні, 54, тел. (05366) 3-00-38.

Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Лубни, вул. Монастирська 17, тел. (05361) 77-479.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.