назад

Правовий кінозал із системою БПД

Започаткований системою БПД новий формат правопросвітницьких заходів «Правовий кінозал», стартував у Бериславі. Переглянути біографічну драму 2018 року про життя судді Верховного суду США Рут Бадер Гінзбург «За статевою ознакою» зібралося понад сорока учнів 10-х класів загальноосвітньої школи № 3. Організувала і провела показ заступниця начальника відділу правопросвітництва та надання БПД Бериславського місцевого центру Валентина  Герасимчук.

Відкриваючи захід, фахівчиня системи БПД наголосила на важливості правової освіти учнівської молоді, розкрила поняття «дискримінація» та пояснила механізми запобігання та протидії, закріплені у Законі України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

«І хоча Загальна декларація прав людини заборонила всі форми расової, гендерної та іншої дискримінації, суспільству потрібно працювати в напрямку викорінення будь-яких існуючих її форм»,

– наголосила Валентина Миколаївна, анонсуючи фільм «За статевою ознакою», у якому як раз підіймаються питання дискримінації та гендерної нерівності..

Гендерна нерівність завжди була притаманною державним структурам США. Але Рут Бадер Гінзбург вирішила змінити цю ситуацію. Як можна здолати нерівність на вулицях, якщо існує ця сама нерівність у законі? Тому вона вирішила стати адвокатесою, яка покладе цьому край. І вибрала для цього один із найкращих університетів США – Гарвард. Нехай там часом на неї просто не звертали увагу, ображали і цілком показували перевагу чоловіків, але Рут була готова пройти складний шлях, щоб у майбутньому змінити історію. Вона може піти проти закону США, щоб знищити гендерну нерівність, яка утискає жінок або навіть чоловіків.

Оскільки фільм заснований на реальних подіях, старшокласників дуже зворушила та розчулила історія Джоан Рут Гінзбург, яка, незважаючи на всі труднощі, що виникали на її життєвому шляху, змогла досягнути своєї мети та стати значимою фігурую в юриспруденції.

Після перегляду відбулось обговорення фільму, до якого долучилася й адвокатка Анастасія Ташкова, яка поділилась власними спостереженнями та  задала тон дискусії. Діти жваво обмінювалися думками та дійшли висновку, наскільки важливою є професія юриста в сучасному суспільстві.

По завершенні зустрічі всі учасники заходу отримали календарики з логотипом системи БПД та буклети з контактами Бериславського місцевого центру з надання БВПД та номером гарячої лінії безоплатної правової допомоги.