назад

Правовий кінозал на Болехівщині

 

З нагоди 10 річниці прийняття Закону України «Про безоплатну правову допомогу», а також до Міжнародного дня захисту дітей, 2 червня директор Калуського місцевого центру з надання БВПД Желізняк Людмилою за участі заступника директора Жиркової Ольги спільно з фахівцями Болехівського бюро правової допомоги провели правопросвітницький захід у форматі правового кінопоказу для учнів Болехівського ліцею №1 «Академічний».

 

На зустрічі були присутні заступник міського голови Болехівської територіальної громади Ілона Калитин, керівники й працівники Музею історії м. Болехова ім. Р. Скворія Болехівської, центральної міської бібліотеки, вчителі та усі бажаючі жителі територіальної громади м. Болехова.

 

Зокрема, присутнім розповіли про шлях розвитку та становлення системи безоплатної вторинної правової допомоги, наголосили про основні напрямки її роботи та види правової допомоги, які можуть отримати усі громадяни, в тому числі й діти.

 

«Болехівське бюро правової допомоги працює на території, віднесеній до відання Болехівської міської ради з 1 вересня 2016 року. За цей час до бюро надійшло більше 3500 звернень громадян щодо надання безоплатної первинної і вторинної правових допомог. Серед них і звернення від неповнолітніх та їх законних представників (батьків, опікунів, піклувальників) переважно з питань стягнення аліментів на утримання дітей, визнання батьківства, визначення місця проживання та способів участі у вихованні дітей, притягнення до адміністративної відповідальності тощо. Наявна позитивна практика вирішення цих питань в контексті захисту прав та інтересів малолітніх і неповнолітніх громадян України. Для зручності клієнтів діють мобільні та дистанційні пункти доступу до БПД в центрі зайнятості, ЦНАПі, бібліотеках, Болехівському міському суді, адміністративних приміщеннях старостинських округів Болехівської територіальної громади. Консультування відбувається як в офлайн-, так і в онлайн-режимі з використанням електронної пошти, месенджерів (Facebook, Viber, Telegram), Skype, Zoom. Постійно проводяться різноманітні правопросвітницькі заходи, зокрема і для дітей та молоді (правові кінозали, майстерні професій, навчання параюристів тощо). Ми завжди відкриті для спілкування та допомоги!» – наголосила Мар’яна Гошовська, яка є керівником  Болехівського бюро правової допомоги.

 

Під час заходу усі присутні мали можливість переглянути фільм присвячений до прийняття Конвенції про права дитини, у якому висвітлено історичний розвиток боротьби всесвітньої правозахисної організації UNICEF за права дітей у цілому світі. Також, переглянули сюжет Даринки Чорної про Права дітей (сюжет до програми ТЕМА: Я маю право), після якого з учнями було обговорили основні моменти відеопоказу, які справили на них найбільше враження. Додатково, учням наголосили про їхніх правах та обов’язках, які вони отримують з настанням певного віку, а саме:

З 14 років:

– самостійно звертатися до суду за захистом своїх прав;

– працювати за згодою одного з батьків у період канікул ( 24-годинний робочий тиждень;

– брати участь у розпорядженні аліментів на своє утримання;

– самостійно визначити місце проживання з одним із батьків;

– самостійно укладати договір банківського вкладу та розпоряджатися коштами на рахунку;

– та ін..;

З 16 років:

– вільно самостійно виїжджати за межі України;

– самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими

доходами;

– змінити своє власне ім’я або прізвище за згодою батьків або, у деяких випадках, – одного з них (наприклад, якщо другий з батьків помер, позбавлений батьківських прав, визнаний безвісно відсутнім тощо);

– взяти шлюб за рішенням суду, якщо буде встановлено що це відповідає інтересам дитини.

 

«Система безоплатної вторинної правової допомоги, як одна з інституцій державотворення, визначає для себе пріоритетом формування правової свідомості усіх громадян, які знаходяться під юрисдикцією України, саме тому в цьому напрямку проводиться робота з молоддю та учнями навчальних закладів, як наслідок ми отримуємо соціально орієнтованих право свідомих громадян, які можуть і вміють відстояти як свої прав, так і інших», – зазначила директор Калуського місцевого центру Людмила Желізняк.

 

Наприкінці заходу всі учасники отримали тематичні інформаційні буклети з корисною інформацією та контактами місцевого центру та бюро правової допомоги.