назад

“Правовий кінозал” системи безоплатної правової допомоги: дітям про булінг

Жертвою булінгу може стати будь-хто. Досить просто опинитися в слабкішій позиції або перейти комусь дорогу. Проте найчастіше в розряд жертв потрапляють діти, які чимось відрізняються від своїх ровесників: фізичними даними, успіхами в навчанні, матеріальними можливостями, навіть просто характером. В Одеській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Грушевського представники системи БПД провели правопросвітницький захід “Правовий кінозал”.

Студенти Одеського педагогічного училища переглянули фільм «Кривдник» та обговорили з юристами проблему жертв булінгу.

Таке явище, як шкільне цькування однолітків, поширюється по всьому світу, бо насильницька модель поведінки стає дедалі популярнішою.

Булінг (від англійського bullying) (цькування) – діяння учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному, економічному, сексуальному насильстві. У тому числі із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого могла бути чи була заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

Адміністративна відповідальність за булінг

Відтепер такі дії вважаються правопорушенням і тягнуть за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Якщо булінг вчинено групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 1700-3400 грн або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин.

Слід зазначити, що за правопорушення дітей до 16 років несуть відповідальність їхні батьки. За свої дії громадяни від 16 років несуть відповідальність особисто. Також передбачено і відповідальність за приховування випадків булінгу, а це 850-1700 грн або виправні роботи до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку.

“Правовий кінозал” проводиться системою безоплатної правової допомоги в межах Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини DOCUDAYS UA за підтримки Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України” та Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Грушевського на безкоштовній основі.