назад

«Правовий кінозал» у чернівецькій школі

Як захистити свої права? Куди звертатися у разі їхніх порушень? На ці та інші питання з учнями чернівецької школи №5 під час «Правового кінозалу» спілкувалися фахівці системи безоплатної правової допомоги, патрульні поліцейські та регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернівецькій області. 

Правопросвітницьку зустріч розпочала фахівець Регіонального центру з надання БВПД у Чернівецькій області Ольга Волощук, яка розповіла школярам про безоплатну правову допомогу, її види та порядок отримання. «Держава  гарантує кожній дитині  рівний доступ до безоплатної правової допомоги. Крім того,  усі діти мають право на призначення адвоката (юриста) за рахунок держави», – наголосила спеціалістка.

Далі представник патрульної поліції Чернівецької області Ігор Пастух поспілкувався з дітьми про їхні права, обов’язки та відповідальність за правопорушення.

А координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернівецькій області Богдан Бойко зосередив увагу школярів на взаємозв’язку їхніх прав та обов’язків.

Відтак діти переглянули короткометражний фільм про права людини «Ґабріель», у якому бразильський хлопець Ґабріель Матос під час підготовки до чемпіонату світу-2014 з футболу, викладає у свій блог відеозапис того, як бульдозери зносять його район, щоби побудувати залізницю. Стаючи журналістом, він намагається захистити свої права.

Після перегляду учні самостійно визначили права, які були порушені в кінострічці. А ще – не соромилися запитувати фахівців про все, що їх цікавило. Зокрема, про право дітей на безкоштовне харчування в школі, а також про відповідальність неповнолітніх.

цілодобово).