назад

Правовий урок – для вихованців Волинського військового ліцею

Якими є основні права та обов’язки дітей? Що таке булінг? Якими є види, ознаки та відповідальність за вчинення цькування? Де і як отримати допомогу? Саме про це розповіли фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк та Луцького місцевого центру Денис Мазурок вихованцям 10-х класів Волинського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні під час проведення правопросвітницького уроку, у межах проєкту «Я МАЮ ПРАВО!», 29 жовтня 2019 року.

На початку заходу фахівці центрів розповіли ліцеїсткам про їхні основні права, серед яких – на повагу до своєї честі та гідності, на захист, на спілкування, на повагу до свого приватного життя тощо. Оскільки право не існує саме по собі, воно безпосередньо пов’язане з обов’язком, то представники системи БПД Волині акцентували увагу присутніх і на обов’язках дітей. А це – поважати і любити своє оточення, близьких та друзів, поводитись так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини, бути толерантним, дотримуватись правил моральної поведінки, прийнятих у суспільстві, намагатись не створювати ситуацій, які призводять до порушення закону, сумлінно навчатись, не ображати та не принижувати оточуючих тощо.

Також десятикласниць в інтерактивній формі було поінформовано про таке негативне явище в освітньому середовищі як булінг, про його види та ознаки, відповідальність за його вчинення.

Діти дізнались, що у випадку цькування або ж порушення їхніх прав можуть звернутись за допомогою до батьків, учителів, поліції, державних органів опіки та піклування, до найближчого місцевого центру з надання БВПД або зателефонувавши до Єдиного контакт-центру безоплатної правової допомоги за номером: 0 800 213 103 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

Якщо ж їм необхідна консультація – можна звернутись на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером: 116-111 (цілодобово та безкоштовно в межах України).

Серед вихованців ліцею було розповсюджено буклети «Безоплатна правова допомога», «Твої права – твій надійний захист!», «Зупинимо булінг разом!»