назад

Правовий урок «Стоп булінг» для учнів професійного ліцею

28 січня працівником Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяною Жалобною проведено правовий урок на тему: «Стоп булінг» для учнів Державного навчального закладу «Золотоніський професійний ліцей».

Насильство в освітньому середовищі має різний характер і природу. Найнебезпечнішим є повторюваність випадків насильства. Саме систематичні насильницькі дії є булінгом або цькуванням. Термін «булінг» походить від англійського слова «bully», тобто хуліган, забіяка, задира.

Під час заходу з учнями розглянуто типові ознаки булінгу, можливих учасників та місця найчастіших проявів цього явища. Окреслено етапи прояву  булінгу (цькування) – від зародження до найвищої точки загострення. Обговорено  чим відрізняється булінг від звичайної сварки чи конфлікту.

Особливу увагу приділено кібербулінгу – насильницьким діям, які вчиняються за допомогою електронних засобів комунікації та проявляються у вигляді:

  • постійних образливих СМС-повідомлень, повідомлень в месенджері, постійних телефонних дзвінків тощо;
  • отримання конфіденційної інформації (текстів, фото, відео) та її передача електронними засобами зв’язку тим, кому вона не призначена;
  • сварки – обміну короткими гнівними репліками в чатах, форумах, дискусійних групах тощо;
  • розповсюдження принизливої неправдивої інформації через текстові повідомлення, фото, відео, з використанням засобів електронного зв’язку;
  • самозванства або перевтілення в певну особу, використовуючи її акаунт в соціальних мережах, блогах, пошті, системі миттєвих повідомлень тощо;
  • анонімних дій з прихованого вистежування з метою нанесення психологічної шкоди особі;
  • знімання на відео побиття особи з метою його поширення в Інтернет мережі;
  • використання інтернет-спілкування з метою подальшого вчинення особою певних дій, наприклад, доведення до самогубства.

Наприкінці зустрічі присутні переглянули відео-ролики, які висвітлюють проблему булінгу в освітньому середовищі, дізналися про відповідальність за його вчинення.

З метою здійснення інформаційного супроводу, серед ліцеїстів поширено інформаційні матеріали з контактами місцевого центру та єдиного телефонного номера системи безоплатної правової допомоги: 0 800 213 103.