назад

«Правовий захист людей, які перебувають в закладах закритого типу та внутрішньо переміщених осіб під час воєнного стану» – круглий стіл у Тернополі

Введення воєнного стану в Україні внесло зміни в повсякденне життя, але це не має впливати на доступ людей до правової допомоги. Кожна особа, яка перебуває в закладах закритого типу, таких як колонії, ізолятори тимчасового утримання, геріатричні центри, інтернати, психіатричні заклади, соціально-реабілітаційні центри має право на безоплатну правову допомогу. Саме питання захисту прав людей, що знаходяться у таких установах та правову допомогу внутрішньо переміщеним особам обговорювали під час круглого столу у Регіональному центрі з надання БВПД у Тернопільській області, участь в якому окрім керівництва системи БПД Тернопільщини брали участь регіональний представник Уповноваженого ВРУ з прав людини в Тернопільській області Володимир Воловник та начальник Головного Управління Національної соціальної служби в Тернопільській області Наталія Найчук.

Працівники системи БПД в Тернопільській області проводять консультації та надають правову допомогу практично у всіх закладах закритого типу. У всіх таких установах система БПД присутня, на дошках оголошень та інформаційних стендах розміщені плакати, буклети з усією необхідною інформацією. Під час візитів фахівці роз’яснюють особам всі юридичні нюанси та надають правову допомогу – розповідає директор РЦ Ірина Хондогій.

Директор Тернопільського місцевого центру з надання БВПД Юрій Гордєєв поділився досвідом як організована робота консультаційних пунктів, утворених у геріатричних пансіонатах, будинках-інтернатах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, притулків для дітей, установах для осіб з обмеженими фізичними можливостями тощо, зокрема у будинку інвалідів та людей похилого віку «Надвечір’я», Бережанському ліцеї (інтернаті) та Петриківському обласному геріатричному пансіонаті.

Якщо особа не може особисто відвідати точку доступу до БПД з об’єктивних причин, наприклад, через проблеми зі здоров’м, то працівники системи БПД самі приходять до неї, надаючи адресну допомогу. В ході зустрічі після ознайомлення з усіма наявними документами, фахівці системи допомагають із отриманням безоплатної вторинної правової допомоги.

Право на звернення – це конституційне право людини, яке у військовий час є необмеженим. У всіх установах закритого типу ми звертаємо увагу на те, чи є у людей доступ до правової допомоги, чи достатньо вони проінформовані щодо захисту свої прав, чи запрошує керівництво закладу працівників системи БПД для надання консультацій та вирішення юридичних питань – зазначає Володимир Воловник.

Зі свого боку, Наталія Найчук розповіла, що з початком військового стану по всіх установах припинені функції контролю, але проводять наглядові моніторингові заходи з метою забезпечення належних умов перебування осіб у закладах закритого типу. Крім того, зараз проводиться активна робота щодо забезпечення належних умов перебування внутрішньо переміщених осіб на Тернопільщині в частині, що стосується підготовки змін в нормативно-правові акти, щоб мати змогу у законний спосіб вирішувати всі необхідні питання, особливо це стосується осіб з категорії психоневрологічного та геріатричного напрямку.

Підсумовуючи, учасники круглого столу домовились про подальші дії, що стосується захисту прав людей, що перебувають в закладах закритого типу. Зокрема про спільні візити в такі установи у складі мобільних груп, про розповсюдження інформаційних матеріалів системи БПД, про проведення правопросвітницької роботи та надання правової допомоги з боку працівників системи.

Довідково, дізнатися більше про надання безоплатної правової допомоги можна за посиланням  та за номером єдиного контактного центру системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.