назад

Правовий захист учасників АТО (ООС)

Обговорити актуальні питання правового захисту осіб, які брали участь в АТО (ООС), зрозуміти їх правові потреби та проблеми, з якими вони часто зіштовхуються, повернувшись із зони бойових дій, та надати їм відповідні роз’яснення. Саме задля цього, 4 березня 2020 року, фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк та Луцького місцевого центру Зоряна Світлицька відвідали чергове засідання «Клубу учасників АТО та членів їх сімей» у Луцькому міському центрі зайнятості.

Насамперед представниця Регіонального центру поінформувала учасників заходу про систему безоплатної правової допомоги, мету та основні засади її функціонування, а також про право учасників бойових дій на звернення за первинною та вторинною правовою допомогою.Фахівчиня Луцького місцевого центру акцентувала увагу на соціальних гарантіях, законодавчо встановлених для учасників АТО (ООС). А це – грошові компенсації, право на першочергове безоплатне отримання різного роду послуг та переваг, компенсації у разі неможливості забезпечення їх отримання, право на житло та землю, пільговий проїзд та знижки при оплаті комунальних послуг, державну цільову підтримку для здобуття професійно-технічної та вищої освіт.
Присутні отримали консультації з приводу тих питань, котрі хвилювали їх чи не найбільше.

Зокрема, на запитання аудиторії, було наведено правову позицію Конституційного Суду України щодо фінансування пільгових програм для окремих категорій населення, виходячи із фінансових можливостей держави та органів місцевого самоврядування.

На завершення заходу було розповсюджено тематичні буклети про систему БПД, а також щодо гарантій соціального захисту учасників АТО (ООС), флаєри WikiLegalAid.