назад

Правовий захист військовослужбовців

Чи можуть військовослужбовці отримати якісну правову допомогу, чи може затримана особа розраховувати на захист, як покращити правопросвітницьку роботу у військових частинах  – цим питанням була присвячена робоча нарада, яка пройшла в Херсонському зональному відділі Військової служби правопорядку і на яку були запрошені фахівці Регіонального та Херсонського місцевого центрів з надання БВПД: заступниця директора Регіонального центру Олена Іпатенко, директор Херсонського місцевого центру Денис Милокостий та керівники відділів – Лариса Аболончикова та Фелікс Шмиголь.

Під час наради, яка пройшла під головуванням начальника групи проведення службових розслідувань Херсонського ЗВ ВСП підполковника Олександра Шамборського, обговорили ряд важливих питань щодо реалізації прав військовослужбовців та надання їм правової допомоги.

Головуючий запропонував представникам військових частин у найкоротший термін надавати інформацію до Херсонського ЗВ ВСП про військовослужбовців, які підпадають під дію Закону «Про безоплатну правову допомогу», а для найшвидшого отримання інформації від Регіонального та місцевих центрів – запити надсилати у перших числах місяця.

Під час зустрічі обговорили й проблемні питання, які виникали у 2019 році, а також окреслили тематику заходів, які планується провести у 2020 році.

«Ви маєте право на безоплатний правовий захист, який Вам гарантує Закон України «Про безоплатну правову допомогу». У статті 14 якого чітко зазначено, що ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» є суб’єктами права на безоплатну вторинну правову допомогу. Це означає, що такі категорії осіб мають право скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава», – роз’яснила військовослужбовцям заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Олена Вікторівна.

Куди звертатися, щоб отримати юридичну консультацію і з яких питань, що таке первинна та вторинна правова допомога і за яких умов надається – докладно розповів Денис Милокостий. Разом з тим присутні дізнались, що  адреси регіональних та місцевих центрів з надання БВПД можна отримати, зателефонувавши до Єдиного контакт-центру за номером: 0 800 213 103 (цілодобово та безоплатно в межах України).

Результатом роботи стали домовленості щодо оперативного обміну  інформацією у разі затримання військовослужбовців, проведення правопросвітницької роботи у військових частинах. Усе це створить сприятливі умови для захисту прав військовослужбовців та отримання ними якісної правової допомоги.

Довідково. Військова служба правопорядку була створена у 2002 році відповідно до Закону України «Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України». Це спеціальне правоохоронне формування у складі Збройних Сил України, призначене для забезпечення правопорядку і військової дисципліни серед військовослужбовців ЗСУ в місцях дислокації військових частин, у військових навчальних закладах, установах та організаціях, військових містечках, на вулицях і в громадських місцях; для запобігання злочинам, іншим правопорушенням у Збройних Силах України; для захисту життя, здоров’я, прав і законних інтересів військовослужбовців, військовозобов’язаних під час проходження ними зборів, працівників ЗСУ, а також для захисту майна від розкрадання та інших протиправних посягань, а так само для участі у протидії диверсійним проявам і терористичним актам на військових об’єктах.

Херсонський зональний відділ Військової служби правопорядку почав формуватися у червні 2015 року і завдяки зусиллям обласної державної адміністрації та підтримки Міністерства оборони України був створений в короткий термін. На сьогодні це злагоджений і дієвий механізм, що забезпечує дотримання законності та правопорядку в дислокованих військових підрозділах.