назад

Представники системи БВПД та пробації Львівщини обговорили ключові питання взаємодії в межах підписаного Меморандуму про співпрацю

RC probacia2Робоча зустріч представників системи безоплатної правової допомоги та пробації Львівщини в межах впровадження пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» та Спільного плану дій Адміністрації Державної кримінально-виконавчої служби України, Державної установи «Центр пробації» та Координаційного центру з надання правової допомоги Меморандуму про співпрацю відбулась сьогодні, 3 квітня, у філії ДУ «Центр пробації» Львівської області.

У зустрічі взяли участь: в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області Віра Іськович, начальник філії ДУ «Центр пробації» Львівської області Богдан Гедз та його заступник Юрій Павлицький.

Учасники зустрічі обговорили пріоритетні напрями взаємодії, зазначені у Спільному плану дій обох структур, зокрема: ефективну роботу відкритих дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги у приміщеннях уповноважених органів з питань пробації; медіація та пробаційна програма з неповнолітніми, які вчинили злочин невеликої або середньої тяжкості; а також співпраця у сфері надання допомоги потерпіли від домашнього насильства.

Віра Іськович зосередила увагу на результатах роботи щодо організації роботи дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги, зокрема проведено консультування з 173-ма особами.

Упродовж I кварталу 2019 року в області реалізовано 30 правопросвітницьких заходів фахівцями Центрів з надання БВПД Львівщини в установах пробації.

RC probacia1

Також вона порушила питання організації та проведення спільних заходів, що спрямовані на підвищення рівня кваліфікації працівників уповноважених органів з питань пробації, центрів, адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги засудженим особам, в тому числі на базі міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи у Львові.

У свою чергу Богдан Гедз запропонував за три місяці до завершення строку відбування кримінального покарання засуджених залучати в разі потреби працівників центрів з надання БВПД для надання безоплатної правової допомоги таким особам.

Керівники обох структур активно обговорили механізми реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

За словами Віри Іськович важливим є вироблення практики застосування програми відновлення, оскільки за її результатами відповідні зміни будуть імплементовані у законодавство.

RC probacia

Однією зі складових співпраці щодо протидії домашнього насильства Віра Іськович назвала контроль над обмежувальними заходами щодо кривдників. Так, на Львівщині, завдяки роботі фахівців Львівського, Стрийського та Буського місцевих центрів з надання БВПД нещодавно встановлено чотири обмежувальні приписи, серед яких – припис кривдникові, який знущається над своєю матір’ю та сестрою.

Юрій Павлицький розповів про відсутність у Кримінально-виконавчому кодексі відповідних правових норм, які регулюють механізм контролю за обмежувальними приписами, однак, якщо судом зазначена пробаційна програма, то фахівці філії визначають, як працювати з такими порушниками.

Нагадаємо, Програма відновлення для неповнолітніх визначена пілотною у шести регіонах: Львівській, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Одеській та Харківській областях. Це альтернатива тюремним покаранням для неповнолітніх, які вперше вчинили легкий або середньої тяжкості злочин.
Результатом успішного проходження програми стане закриття кримінального провадження без вироку. Це практика усіх цивілізованих країн.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області

Адреса: м. Львів, вул. Валова, 31, 4 поверх; тел./факс: (032)236-74-95.

Координаційний центр з надання правової допомоги

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).