назад

Прес-конференція щодо початку роботи Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

130 червня 2015 року в залі засідань Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області відбулась прес-конференція щодо початку роботи Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який забезпечуватиме доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

На прес-конференції були присутні представники медійних, друкованих та електронних засобів масової інформації.

На запрошення організаторів прес-конференції прибули спостерігачі ОБСЄ, зокрема Драган Гаговіч та Драгослав Цветік.

 

2

Михайло Євчук, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області розпочав прес-конференцію вступним словом та зауважив, що підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках передбачених законом. Окрім національного законодавства таке право закріплено й у низці міжнародних зобов’язань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права.3

01 липня 2015 року починає роботу Івано-Франківський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Відкритий у Івано-Франківську місцевий центр знаходиться за адресою вул. Івана Франка, 4. Звернутися до центру за допомогою зможуть мешканці не лише міста Івано-Франківська, а й Тисменицького, Галицького, Тлумацького, Надвірнянського, Богородчанського районів області та мешканці міст Яремче та Бурштин, які обслуговує цей місцевий центр.

Що стосується інших районів Прикарпаття, то із 1 липня тут окрім Івано-Франківського відкрито ще 2 центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у Калуші, який знаходиться за адресою: м.Калуш, вул.Степана Бандери,18 та обслуговуватиме мешканців Калуського, Долинського, Рогатинського, Рожнятівського районів та у Коломиї, який знаходиться за адресою: м.Коломия, вул.Шухевичів,59 та обслуговуватиме мешканців Коломийського, Городенківського, Снятинського, Верховинського, Косівського районів відповідно.

Крім того, як відомо, із 01 січня 2013 року в обласному центрі працює Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який протягом 2-х з половиною років забезпечує надання такої допомоги громадян у кримінальному процесі – кожному затриманому, а також засудженим та підозрюваним, обвинуваченим особам, у кримінальних провадженнях щодо яких участь захисника є обов’язковою згідно норм КПК.

Як зазначив директор Івано-Франківського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Віталій Стусяк, є вірогідність, що не всі із громадян, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах. Ми будемо з’ясувати, з якою проблемою прийшла людина. Навіть якщо вона не є нашим клієнтом з точки зору належності до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, або її проблема виходить за межі такої допомоги, і лежить в досудовій площині, ми, цю людину будемо орієнтувати, які є організації, що можуть допомогти кожній конкретній людині з її проблемою,і до кого звернутися за такою допомогою.

Володимир Ковальчук, заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області наголосив, що саме тому ми будемо активно налагоджувати ефективний діалог між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спеціалізованими комунальними установами тощо. А відтак, громадяни, які звертатимуться до центрів, будуть зорієнтовані куди йти та що робити, аби вирішити своє питання по суті – не зважаючи на те непотрібна чи їм буде саме адвокатська допомога у судовому порядку, чи вирішення їхніх питань можливе у досудовий спосіб. Для цього центри будуть налагоджувати мережеву співпрацю із усіма організаціями, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав.

4

На задані журналістами запитання відповіли Михайло Євчук та Віталій Стусяк, зокрема щодо переліку осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, документів, які необхідно мати особі, що звертається за безоплатною правовою допомогою.