назад

Прес-конференція з нагоди відкриття Бердичівського місцевого центру з надання БВПД

30 червня 2015 року в актовому залі приміщення відділу ДРАЦС по місту Бердичеву, з нагоди початку діяльності Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги , було презентовано новий етап у забезпеченні безоплатної правової допомоги для населення, пов’язаний із представництвом їхніх інтересів з цивільних та адміністративних питань у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами з 01 липня 2015 року.

На дану зустріч завітали раніше запрошені: голова Попільнянської районної державної адміністрації Суботенко Роман Васильович, голова Попільнянської районної ради Боровський Петро Андрійович, голова Ружинської районної ради Саківський Валентин Цезарович, голова Андрушівської районної ради Костик Віктор Васильович, секретар Бердичівської міської ради Толочко Василь Іванович, адвокат Мусевич Алла Іванівна, представник Бердичівського міськрайонного управління юстиції Іщук Світлана Олексіївна, представник газети «Земля Бердичівська» Огороднійчук Денис Сергійович, представник прес-видання «Ріо-Бердичів» Павловська Ганна Анатоліївна.

Круглий стіл розпочався з доповіді директора Бердичівського місцевого центру Красовського Дмитра Юрійовича. Директор місцевого центру повідомив присутніх, що відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» на виконання наказу Міністерство юстиції України №967/5 від 02.07.2012 «Про затвердження Положення про центри з надання безоплатної вторинної допомоги» у Бердичеві з 1 липня 2015 року розпочинає свою діяльність місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Підставою для відкриття центру є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках передбачених законом, крім національного законодавства таке право закріплено у низці міжнародних зобов’язань України зокрема Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Наприкінці засідання круглого столу, після підведення підсумків зустрічі Красовський Д.Ю. повідомив, що місцевий центр за своєю суттю покликаний наблизити послугу з надання безоплатної вторинної правової допомоги до користувача цієї послуги. Фактично місцевий центр є зв’язковою ланкою між громадянином і державою з питань забезпечення конституційного права кожного на правову допомогу.

Саме на рівні громад може вибудовуватися ефективна та стала система надання такої допомоги людям яка стане не просто номінальним сервісом, а й реально дієвим інструментом для посилення правової захищеності населення та подолання соціальної ізоляції. Громада виграє від створення системи безоплатної правової допомоги. Це послаблює соціальну напругу та підвищує авторитет місцевої влади. Розвиток системи слугує розв’язанню проблеми правового нігілізму, сприяє підвищенню правової культури громадян, позитивно впливає на формування правосвідомості людей, посилює правові можливості населення, а також підвищує довіру виборців до обраних представників влади. Для органів місцевого самоврядування це також можливість звільнити свій персонал від навантаження, пов’язаного із безпосереднім наданням правової допомоги.

Центр буде знаходитися за адресою місто Бердичів, вул. Чорновола 9. Діяльність центру з надання безоплатної правової допомоги поширюється не лише на мешканців міста Бердичева та району, а також на жителів Андрушівського, Ружинськоо, Чуднівського, Романівського, Полільнянського, Любарського районів Житомирської області.

Перед присутніми виступив секретар Бердичівської міської ради Толочко Василь Іванович з привітаннями відкриття такого центру, пропозиціями тісної співпраці Бердичівської міської ради з місцевим центром.

Заступник начальника відділу місцевого центру Ковальчук Наталія довела до відома присутніх порядок розгляду звернень про безоплатну вторинну правову допомогу, строки розгляду таких звернень, перелік категорії осіб, що мають право на отримання вторинної правової допомоги, відповідно до ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»; документи, що необхідно подати для реєстрації у блоці та заповнення реєстраційної картки кожної категорії клієнта; підстави відмови у реєстрації клієнта; порядок роботи адвокатів з місцевим центром тощо.

Голова Попільнянської районної ради Боровський П.А. підняв питання територіальності місцевих центрів Житомирської області та повідомив про проблеми звернень мешканців Попільнянського району до Бердичівського місцевого центру в зв’язку з віддаленістю району. Підтримав дане питання і голова Андрушівської районної ради Костик В.В.

Голова Ружинської районної ради Саківський В.Ц. підняв питання щодо можливості консультації та надання роз’яснень суб’єктам права на безоплатну вторинну правову допомогу з використанням засобів відео-зв’язку.

Виступила адвокат Мусевич А.І. та коротко розповіла про порядок надання правової допомоги адвокатами в справах кримінального провадження, з посиланням на практичний досвід роботи.

Наприкінці засідання круглого столу, після підбиття підсумків, Красовський Д.Ю. повідомив, що на Житомирщині, окрім Бердичівського, відкрито ще 3 центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги – у Житомирі, Коростені та Новоград-Волинську, які обслуговуватимуть відповідні райони Житомирської області. Також виразив сподівання щодо налагодження співпраці з засобами масової інформації з приводу донесення переліку видів послуг для населення районів, які входять до сфери послуг Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Більше інформації про безоплатну правову допомогу на сайті: www.legalaid.gov.ua Контактна особа з питань тематики заходу: Красовський Дмитро Юрійович, тел.067 501-39-91, e-mail: berdichiv.zhytomyr@legalaid.gov.ua

Переглянути програму заходу.

1

1

1

1

1

1