назад

Прес-конференція з нагоди відкриття місцевих центрів БВПД

1   Безоплатна вторинна правова допомога, зокрема впровадження її другого етапу, стала темою прес-конференції, яка сьогодні відбулася у прес-центрі Закарпатської ОДА. Участь у ній взяли в.о. начальника головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Іван АЛМАШІ, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Василь ПОПАДИНЕЦЬ, директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло ДАВИДЕНКО та голова Ради адвокатів області Олексій ФАЗЕКОШ.

Іван Алмаші акцентував свою увагу на реформуванні органів юстиції. Він наголосив на нових напрямках роботи Мін’юсту – починаючи від кардинального спрощення реєстраційних послуг і завершуючи введенням інституту приватних виконавців, котрі мають запрацювати до жовтня цього року. Затримка – за парламентарями, котрі ніяк не можуть унормувати цей процес. Поряд з цим Міністерство юстиції продовжує впроваджувати соціальну програму із надання безоплатної вторинної правової допомоги. За словами Івана Алмаші, ця система почала працювати із 1 січня 2013 року після того, як відповідно до Закону Україні «Про безоплатну правову допомогу» були створені Центри з надання БВПД.

Власне про роботу Регіонального центру з надання БВПД присутнім розповів його директор Василь Попадинець. Він відзначив, що система безоплатної правової допомоги впроваджується поетапно. З часу першого етапу, який передбачає залучення захисника за рахунок держави у кримінальному процесі, пройшло уже 2,5 роки. «За цей період наш Центр видав понад 4 600 доручень адвокатам від держави у справах, які стосуються кримінального правопорушення. На рахунку адвокатів, послуги яких оплачує держава, понад 50 успішних справ, 12 з яких завершилися виправдувальними вироками. Це не так мало для адвокатської спільноти нашого краю», – зазначив В.Попадинець.

Він також додав, що система надання БВПД зарекомендувала себе позитивно і сподівається, що така практика буде продовжена і в ході реалізації другого етапу соціальної програми, який стартує 1 липня. З цього дня по усій країні починають працювати місцеві центри з надання БВПД, які залучатимуть адвокатів від держави для захисту інтересів визначених категорій осіб у цивільних і адміністративних судових справах. «Це масштабний соціальний проект, важливим елементом якого є рівний доступ до правосуддя усіх громадян, незалежно від рівня доходів. Тож малозабезпечені громадяни, пенсіонери, інваліди, учасники АТО, діти-сироти і цілий ряд інших осіб зможуть отримати безоплатну адвокатську допомогу в цивільних та адміністративних справах», – зауважив очільник Регіонального центру. Він наголосив: із центром у Закарпатті працює 63 адвокати, загалом у реєстрі їх є 72. Якщо виникне потреба, буде оголошено про проведення додаткового конкурсу. А таке цілком можливо, зважаючи на те, що загалом по Україні близько 8-ми мільйонів   людей мають право отримати безоплатну допомогу від адвоката.

Отож, на Закарпатті місцеві центри запрацюють в Ужгороді (вул.Загорська, 51), Мукачеві (вул. Недецеї, 39) та Хусті (вул.Карпатської Січі, 53а).

Ужгородський міський центр з надання БВПД буде обслуговувати міста Ужгород та Чоп, а також Ужгородський, Перечинський та Великоберезнянський райони.

Мукачівський міський центр з надання БВПД буде обслуговувати місто Мукачево, Мукачівський, Свалявський, Воловецький, Іршавський та Берегівський райони.

Хустський міський центр з надання БВПД буде обслуговувати місто Хуст,  Міжгірський, Рахівський, Тячівський, Хустський, Виноградівський райони.

Більш детально про механізм роботи із громадянами розповів журналістам директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко. За його  словами, робота фахівців місцевого центру на практиці виглядатиме наступним чином: «Людина повинна безпосередньо звернутися із своєю проблемою до нашого центру. Для вивчення питання по суті фахівці матимуть 10 днів. Якщо потрібен адвокат – залучатимуть захисника за рахунок держави, який буде вести адміністративну чи цивільну справу людини у суді. Якщо людині достатньо підказати, куди слід звернутися, аби отримати фахову консультацію, то будемо застосовувати так звану «систему переадресації». Для цього у місцевих центрах введена посада «інтегратора», завдання якого – налагодити тісну співпрацю з громадськими та волонтерськими організаціями, юридичними фірмами тощо, які надають первинну правову допомогу на відповідній території. Їх можливості і будуть використані у випадках, якщо питання, з яким звернулася особа, не належить до повноважень місцевого центру».

Але, уточнив Михайло Давиденко, скористатися безоплатним адвокатом можуть не усі громадяни, а певні категорії осіб, повний перелік яких містить стаття 14 Закону  «Про безоплатну правову допомогу». Мова йде насамперед про соціально незахищені категорії громадян:  – малозабезпечені (якщо середньомісячний сукупний дохід їхньої сім’ї нижчий прожиткового мінімуму); – інваліди (якщо їхня пенсія чи допомога – у розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб); – діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування; – біженці; – учасники бойових дій, у тому числі учасники АТО зі статусом учасника бойових дій, та члени родин загиблих; – особи, стосовно яких вирішується питання про обмеження чи позбавлення цивільної дієздатності, примусової психіатричної допомоги тощо.

У тому, що система БВПД зарекомендувала себе із позитивної сторони  й рухатиметься так й надалі переконаний і адвокат Олексій Фазекош, котрий долучився до розмови. За його словами, це засвідчила насамперед участь у кримінальних справах захисників, що задіяні у системі БВПД.

Голова Ради адвокатів області не зміг обійти стороною і питання адміністрування системи БВПД. Навколо цієї теми нині точаться гострі дискусії. Одні вважають, що функції адміністрування має виконувати Мін’юст, інші – що національна асоціація адвокатів.  «Хочу наголосити, що така дискусія має місце на рівні Києва, але на Закарпатті у нас нормальна співпраця, без конфліктів і непорозумінь, – наголосив Олексій Фазекош. – Рада адвокатів Закарпатської області тісно і продуктивно працює із Регіональним центром з надання БВПД. Сподіваюся, так воно буде і надалі. Тим більше, що завдання перед нами стоїть одне – реалізація правових засад і перетворення адвокатури України на незалежний демократичний правовий інститут».

3