назад

Презентація правових відеоконсультацій для внутрішньо переміщених осіб

Внутрішньо переміщені особи (ВПО) – це люди, які залишили свої домівки, рятуючись від небезпеки, але не перетнули міжнародний кордон, а залишились на території рідної країни.

В еру діджиталізацїї на допомогу особистим консультаціям прийшли відеоконсультації, як вид інформування громадян про їх права та можливості.

За ініціативою благодійного фонду «Горєніє» були записані відеоконсультації, які сьогодні було презентовано в приміщенні «Платформа спільних дій». Фахівці Бердянського та Запорізького місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги надавали відеовідповіді на найактуальніші питання ВПО.

Центри безоплатної правової допомоги з 2017 року надають безоплатну вторинну правову допомогу  внутрішньо переміщеними особам.

Наші партнери з благодійного фонду «Горєніє» розповсюдили діяльність організації на допомогу внутрішньо переміщеним особам з липня 2014 року.

Україна займає дев’яте місце у світі за кількістю внутрішньо переміщених осіб. За даними Уряду України, з часу початку в 2014 році конфлікту на сході країни та анексії Криму, в Україні нараховується близько 1,5 млн. ВПО. В Запорізькій області на обліку залишається майже 55 тисяч ВПО.

Захід відкривали Павло Наливайко директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях  та Денис Гречко, президент ВБФ «Горєніє».

Павло Наливайко наголосив що, «Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях охоплює територію і Донецької області, тому тема ВПО актуальною для нас є і по теперішній час. Протягом 2019 і початку 2020 року до центрів безоплатної правової допомоги для вирішення своїх питань у Запоріжжі і області звернулось близько 500 ВПО».

На захід були запрошені представники районних  управлінь соціального захисту населення, БФ «Карітас», БФ «Право на захист», БФ «Посмішка дитини» та радник з питань соціальної згуртованості та інші ГО які опікуються питаннями ВПО.

Денис Гречко, президент ВБФ «Горєніє» презентував оновлену форму мобільного додатку, ще більш зручну у використанні та анонсував продовження запису відоеокосультацій впродовж наступних місяців.

Присутні обговорили назрілі питання  та обмінялись, кожен своїм досвідом на ниві захисту прав ВПО та запропонували цікаві теми для подальшої серії відеоконсультацій.

Конституцією України визначено соціальну спрямованість держави, де людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнано найвищою соціальною цінністю, а її головним обов’язком – забезпечення та захист прав і свобод людини та громадянина.

ВПО перебувають під законним захистом свого уряду. Вони зберігають усі права та захист згідно з міжнародним законодавством з прав людини.

Дякуємо нашим партнерам БФ «Горєніє» за цікавий досвід і новий вид інформаційної та правопросвітницької діяльності, також хочемо відмітити гостинність Платформи спільних дій і подякувати за надану можливість провести захід в затишному залі.