назад

Презентація системи БПД Рівненщини та підписання договору про співпрацю: Регіональний центр поглиблює взаємодію з освітнім середовищем регіону

Про право на захист та представництво інтересів соціально незахищених верств населення, про систему безоплатної правової допомоги в цілому та окремо про роботу центрів БВПД Рівненщини – ці теми лягли в основу відкритої лекції для студентів Національного університету водного господарства та природокористування, яку провів директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Презентуючи систему БПД Рівненщини на прикладі показників роботи центрів БВПД та бюро правової допомоги за 2019 рік  студентам Навчально-наукового інституту права НУВГП, Василь Овдіюк розповів скільки минулоріч було видано доручень адвокатам, що співпрацюють з системою БПД, скільки коштів було перераховано адвокатам у 2019 році за їх роботу.

 « Звісно, суха статистика для молоді не надто цікава. Проте, через призму цих цифр, ми демонструємо  наскільки потужно працює на Рівненщині забезпечення права громадян на захист. Разом з тим, наводячи суми виплат адвокатам за їх роботу, ми розвінчуємо стереотип, що безоплатний – значить неякісний. Адже  за надані послуги адвокат отримує належну винагороду з державного бюджету а не від клієнта безпосередньо. Ось і вся різниця між приватним та безоплатним адвокатом»,-зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Презентуючи роботу місцевих центрів щодо представництва інтересів соціально незахищених верств населення та складення процесуальних документів, Василь Овдіюк розповів майбутнім правникам про будні юристів системи надання безоплатної правової допомоги.

«Якщо людина є суб’єктом надання БВПД, а таких сьогодні близько 80% населення України, наші юристи будуть представляти інтереси особи в суді або ж допоможуть підготувати процесуальні документи. Роботи у фахівців центрів та бюро правової допомоги вдосталь і вона не є легкою. Адже до нас йдуть люди із своїми проблемами та бідами. Наші фахівці мають зробити усе можливе аби допомогти, проте, коли питання людини не в правовому полі – то тут і ми безсилі. Це робота не тільки з законом, але й з людьми. А клієнти бувають різні….»,- продовжив Василь Овдіюк.

Студенти-правники – люди практичні. Тож по завершенні презентації системи БПД Рівненщини, їх питання стосувались, в першу чергу,  проходження практик на базі центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та перспектив майбутнього працевлаштування.

«Безоплатну правову допомогу наші студенти знають і люблять, завжди просяться до вас на практику. Ми з Вами маємо давню та тісну співпрацю , сьогодні ж закріплюємо її ще й відповідним договором», – наголосив директор Навчально-наукового інституту права НУВГП Валерій Цимбалюк.

В договорі про співпрацю, підписаному між Регіональним центром з надання БВПД у Рівненській області та Національним університетом водного господарства та природокористування, зокрема, йдеться про організацію проходження виробничої та переддипломної практики студентами, працевлаштування випускників за умови наявності вакансій та залучення викладачів до роботи у консультаційних радах центру.

Після завершення заходу, студенти ще довго не хотіли відпускати очільника Регіонального центру , задавали різноманітні питання правового поля як загальні так і безпосередньо особисті.