назад

Презентація центру в Кельменцях

Kelm otkr 1В Кельменецькій районній державній адміністрації за участі голови районної державної адміністрації Віталія Швеця, заступника голови районної ради Анатолія Горобця, Кельменецького селищного голови Валентина Твердохліба, представників соціальних служб району, громадських організацій, засобівмасової інформації відбулося засідання круглого столу на тему: «Безоплатна правова допомога – на захисті індивідуальних прав громадян».
 
Як повідомив директор Кельменецького центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Усатий, з 1 липня поточного року в Кельменцях, містах Чернівці та Вижниця, розпочнуть роботу 3 центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги жителям громад. Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян: малозабезпечених осіб, учасників бойових дій (у тому числі це стосується учасників АТО із відповідним статусом та членів сімей загиблих), дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, біженців та ін.

Таким особам надаватимуться послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Kelm otkr 2У Кельменцях зазначений центр знаходиться за адресою: вул. Довженка,9. Звернутися до Кельменецького місцевого центру за допомогою зможуть мешканці не лише Кельменецького, але й мешканці Хотинського, Сокирянського районів та м.Новоднісровськ. Особа, яка потребує представництва своїх інтересів у суді та не має достатніх фінансових можливостей для здійснення цього представництва, матиме змогу звернутися до центру та отримати допомогу кваліфікованого захисника-адвоката, який надаватиме свої послуги безоплатно для клієнта. Послуги адвоката оплачує держава.
Підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках передбачених законом. Окрім національного законодавства, таке право закріплене й у низці міжнародних зобов’язань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права.

Як зазначив Ігор Усатий, є вірогідність, що не всі громадяни, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті адвокатської правової допомоги щодо представництва своїх інтересів у судах. «Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме, – зауважив директор центру. – Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах». Також з метою надання консультаційних послуг клієнтам центр буде активно налагоджувати ефективний діалог з органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спеціалізованими комунальними установами тощо. Відтак, громадяни, які звертатимуться до центру, будуть зорієнтовані куди йти та що робити, аби вирішити своє питання по суті. Для цього центр буде налагоджувати мережеву співпрацю з усіма організаціями, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав.

Окрім цього, з керівництвом району обговорено питання щодо організації 
надання населенню первинної правової допомоги у населених пунктах.