назад

Про безоплатну правову допомогу розповідали вихованцям Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою

Згідно з Конституцією України: кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно. Про те, як реалізувати своє право на безоплатну праву допомогу, куди звертатись та надання яких послуг покладено на систему безоплатної правової допомоги, спілкувались з  вихованцям Чернігівського ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою.

11 грудня заступник директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Олеся Пирковська спільно з заступником начальника відділу комунікації та правопросвітництва Дмитром Савуляком провели правопросвітницький захід для вихованців закладу.

Метою заходу було підвищення обізнаності юних громадян з системою безоплатної правової допомоги, ознайомлення їх з законодавством відповідно до якого вони можуть розраховати на отримання правової допомоги безкоштовно. Зокрема, було вказано, що основним нормативно-правовим актом, що гарантується державою доступ до правової допомоги – є Конституція України. Більш детально процедура надання безоплатної правової допомоги  визначена в Законі України «Про безоплатну правову допомогу». Наприклад, стаття 14 цього Закону визначає суб’єктів на отримання безоплатної вторинної правової допомоги, а саме: малозабезпечені особи; особи з інвалідністю; учасники бойових дій та ветерани війни; діти; особи, що постраждали від домашнього насильства чи за ознакою статі; внутрішньо переміщені особи.

Не обійшли стороною і проблему булінгу в навчальних закладах. Олеся Пирковська зазначила, що прояви булінгу є першим кроком на слизьку стежку злочинного життя. Що на перший погляд просто весела забава може, насправді, виявитись злочином  за який доведеться понести не дитяче покарання. На основі історій реальних осіб привела приклади того як звичайний, на думку учасників, безневинний жарт закінчився в залі суду.

Також, вона розповіла про відмінність між первинною правовою допомогою, що полягає в наданні юридичної інформації, усних та письмових консультацій та підготовці документів не процесуального характеру( заяви, скарги тощо) та вторинною правовою допомогою, що полягає в захисті,  представництві інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування та складанні процесуальних документів.