назад

Звісно, поняття безоплатної правової допомоги для службовців органів місцевого самоврядування не є новинкою, оскільки вони самі є її надавачами. Проте, законодавством ОМС визначені провайдерами лише первинної правової допомоги. А от про механізм отримання людиною вторинної допомоги, тобто супроводу справи у суді та складання процесуальних документів детально дізнались старости сіл, сільські селищні та міські голови на семінарі від директора Регіонального центру Ірини Хондогій.

Старостам сіл розповіли про процедуру прийняття звернень від клієнтів.

В нашій області працює 17 точок доступу до правової допомоги – це три місцеві центри та бюро правової допомоги у кожному районному центрі. Проте, це далеко не єдиний спосіб звернутись за отримання БВПД. Постійна робота мобільних та дистанційних пунктів консультування, надання адресної правової допомоги – це те, що система БПД робить кожного дня для спрощення доступу до правосуддя. Навіть у найвіддаленіші куточки нашої області виїжджають фахівці центрів

– говорить Ірина Хондогій.

Повний перелік тих, хто має право на безоплатну вторинну правову допомогу встановлено статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Найбільше до центрів правової допомоги Тернопільщини звертаються:

  • особи, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму (на сьогодні це 4204 грн.);
  • особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (на сьогодні це 3276 грн.);
  • ветерани війни.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).