назад

PRO BONO від Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

11038253 895275330549567 1893850670941107852 n

У нас з’являються постійні клієнти. Люди, які довіряють. Так, учасник війни Микола Петрович вже не вперше приходить до Центру зі своєю сестрою Марією Петрівною. Дідусю 84 роки, тому він і відвідує установи у супроводі сестри. При першому зверненні йому було призначено адвоката для вирішення родинного спору — надав гроші племінникові у борг, а той не віддає.


 На цей раз вже знайома пара знову звернулась для відновлення справедливості.

 

Учасник війни Микола Петрович мав пільги на комунальні послуги, зубопротезування тощо, передбачені Законом України “Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту”. Оскільки набули чинності зміни до Закону та була прийнята Постанова Кабінету Міністрів від 04.06.2015 № 389 “Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї”, то право на пільги з оплати послуг за користування житлом (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, газо- та електропостачання, централізоване опалення, вивезення побутових відходів), паливом, скрапленим газом, телефоном, а також послуг із встановлення квартирних телефонів визначається  залежно від середньомісячного сукупного доходу сім’ї осіб, які мають право на пільги. Про це йдеться у пункті 1 Порядку.

  Але старенькі чудово обізнані,знають про постанову,читали про скасування пільг на комунальні послуги тим,у кого прибуток вище1710грн. Адже на руках у них була місцева газета з відповідною публікацією.  Проблема в іншому. Наприкінці постанови,у пункті10,прописано,що з урахуванням доходу забезпечується і право на безоплатне одержання ліків,лікарських засобів,імунобіологічних препаратів,виробів медичного призначення,зубопротезування тощо.Тобто якщо дохід перевищує1710грн.,то учасник війни втрачає право навіть на зубопротезування. Про це в газеті не написали.

  Тепер проте,як все відбувалось на практиці.

 Дідусь стояв у черзі  в стоматологічній поліклініці для того, щоб полагодити зуби.

 Коли до нього дійшла черга, у нього запросили довідку про те, що він має право на зубопротезування.

 При цьому нікому в голову не прийшло запитати у людини про доходи.

 Насправді, пенсія у дідуся 2400 грн. І він цього не приховує. Тож права на пільги він не має.

 Дідусь іде до управління праці та соціального захисту населення, де йому надають довідку про те, що він не має права на пільги на комунальні послуги. Скільки він не просив, іншу довідку, а тим більше необхідних роз’яснень йому не надавали. Микола Петрович, упевнений у тому, що право на зубопротезування він має (адже в газеті про пункт 10 Постанови не було ні слова) йде шукати справедливості.

  Звісно,у Першому криворізькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги його прийняли.Начальник відділу попередньої роботи з клієнтами Діана Бузинарська  з’ясувала всі питання між двома установами.Насправді,до людини поставилися формально і не поспішали пояснити на що він має право,а нащо — ні.

  Уважне ставлення,трохи наполегливості і Діана Миколаївна розставила всі крапки над і.Микола Петрович отримав вичерпні пояснення,постанову № 389 на згадку та з посмішкою на обличчі пішов з Центру.Хоч пільг він не отримав,але людина пішла з упевненістю,що його права в разі порушення будуть захищені.


11219044 895273967216370 5511091303359855696 n