назад

Про доступ учасників АТО/ООС до якісної правової допомоги

«Ви захищали нас на полі бою, а ми – на правовому полі!» – під таким гаслом напередодні Дня Збройних сил України пройшла тематична зустріч фахівців системи БПД з учасниками  АТО/ООС, які стоять на обліку в Херсонському міському центрі зайнятості.  Під час правопросвітницького заходу захисники України не тільки дізналися про систему БПД, ознайомилися з історіями успішного захисту клієнтів системи БПД Херсонської області, але й в індивідуальному порядку отримали юридичні  консультації.

Як отримати вчасно якісну правову допомогу, які соціальні пільги передбачені законодавством, чи можуть учасники АТО/ООС розраховувати на безкоштовну вторинну правову допомогу, який порядок вирішення спорів – на цих питаннях акцентували увагу фахівчині Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова.

Привітавши присутніх із Днем Збройних сил України, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД Олена Іпатенко провела коротку презентацію системи БПД, розказала про структуру та послуги, які можна отримати в місцевих центрах та бюро правової допомоги.

Ознайомила Олена Вікторівна і з основними напрямками роботи установ системи БПД, пояснивши, що таке первинна, а що – вторинна правова допомога  і що учасники АТО/ООС мають право не тільки на первинну (консультації, роз´яснення з правових питань), але й на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто представництво інтересів у суді, складення процесуальних документів, захист.

Але більш детально представниця Регіонального центру зупинилась навизначених чинним законодавством соціальних гарантіях учасників АТО/ООС та способах їх реалізації.

Про реалізацію загальнонаціонального правопросвітницького проєкту «Я МАЮ ПРАВО!», доступ до електронних сервісів Мін´юсту та базу правових консультацій розповіла  начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Лариса Аболончикова.
Вона також запропонувала аудиторії переглянути відеоролик, створений за підтримки українсько-канадського проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», в якому батько загиблого учасника АТО ділиться своєю історією, та відеорозповідь клієнта Каховського місцевого центру з надання БВПД, учасника бойових дій Віктора Володимировича Лозинського.

Переглянути відеорозповідь клієнта можна за посиланням.

Крім обговорення наболілих питань, з якими зіштовхуються захисники України в повсякденному житті, і отримання корисної інформації для вирішення цих питань, учасники правопросвітницького заходу мали можливість отримати юридичні консультації в індивідуальному порядку, які надала Олена Іпатенко.

По завершенні всі учасники заходу отримали буклети з правовими консультаціями системи БПД та проєкту «Я МАЮ ПРАВО!».

Сподіваємося, що наведена інфографіка, яку розробили фахівці Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги, допоможе зорієнтуватися при вирішенні правових питань усім захисникам України.